2024. Július 25. csütörtök
Az ötévesek hip-hop táncot lejtenek az ábécére. A harmadikosok geometriai formákba hajladozva tanulják a matematikát, míg az ötödikesek kalóriaszámítással. Mindenki minden nap megfordul a tornateremben egy amerikai általános iskolában, amelynek oktatói nagy feladatot vállaltak fel: megpróbálják visszafordítani az elhízást.

Az Egyesült Államok szívében lévő Northeast Elementary Magnet School aranyérmet nyert el a kezdeményezéssel; ez az első elemi iskola az országban, amely magas kitüntetést kapott az Egészségesebb Nemzedékért Szövetségtől. Ezt a szövetséget az Amerikai Szívgyógyász Társaság és Bill Clinton egykori elnök alapítványa hozta létre a gyermekkori kövérség csökkentésére. Csak két másik iskola kapott rajta kívül ilyen elismerést.

iskola, elhízás

Az intézmény étkezdéjében minden nap friss gyümölcsöt és zöldséget, alacsony zsírtartalmú vagy zsír nélküli tejet szolgálnak fel, nincs üdítő, zsírban sült étel és ragacsos desszert. Nincsenek édességek a gyermekek születésnapjain, és étellel sohasem jutalmaznak. A tanárok lépésszámláló készüléket hordanak és a szülőknek egy szerződés aláírásával kell elkötelezniük magukat az iskola egészséges hozzáállása mellett.

A Northeast Elementary nem valami fényűző progresszív külvárosban található. Danville-ben van, egy mezőgazdasági vidék gazdaságilag küszködő 30 ezres városában, mintegy 150 mérföldnyire Chicagótól délre. A tanárok, a szülők és a tanulók viszont elfogadták a szigorú tantervet, amelyet a gyermekek még "mulatságosnak" is neveznek. Bill Clinton volt elnök szerint a Northeast lépései példaértékűek "egy borzalmas közegészségügyi probléma" kezelésére.

Becky Burgoyne, az iskola tornatanára elmondta, nehéz dolog fizikailag aktívvá tenni a különféle formájú és méretű gyermekeket. “Egyszerűen arra kérem a tanulókat, hogy tegyék meg a legtöbbet és tökéletesítsék azt, amit már tudnak.”

A 300 tanuló nagyban tükrözi Danville-t és a környező Vermilion megyét – általában szegényebbek, kevésbé egészségesek, mint az állam átlaga, sok család küzd a kövérséggel és a vele kapcsolatos problémákkal.

2009-ban a túlsúlyos gyermekek százalékos aránya a Northeastben növekedett, tavaly azonban már kissé esett. A diákok 32 százaléka túlsúlyos, 17 százalékuk elhízott. Ezek hasonlóak az országos számadatokhoz – hangsúlyozta Cheryl McIntire, az iskola igazgatója. Az igazgatónő szerint azonban ez egy ígéretes jel, és nem kérdéses, hogy a gyermekek egészséges szokásokat tanulnak.

Tanárok és szülők McIntire-nak tulajdonítják az iskola sikerét. Az igazgatónő 2008-ban csatlakozott a Northeasthez, egy évvel azután, hogy a személyzet elfogadta az egészségre összpontosítást és küldetésévé tette az elv megvalósítását.

Amikor a tanulóknak beszélgetésre van szükségük, McIntire inkább az osztálytermükbe megy, vagy az irodájában fogadja őket, mintsem üzengetne nekik. Amikor ügyeletes, a szünetben lépésszámlálójával körbejárja az iskola nagy udvarát ahelyett, hogy a széleken ácsorogna. Az igazgatónő személyesen vesz részt az iskolai menük kiválasztásában és pénzt szerzett az államtól és a helyi iskolai kerülettől friss gyümölcs beszerzésére.

Az ebédmenüben rendszeresen van teljes kiőrlésű gabona, csökkentett zsírtartalmú sajtos pizza, brokkoli és kelbimbó, édes kukorica, körte, alacsony zsírtartalmú puding és 1 százalékos, alacsony zsírtartalmú tej.

Az 56 éves McIntire megváltoztatta saját étkezési szokásait is, felhagyott a sült krumplival és tavaly óta több mint 6 kilót adott le.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés