2024. Július 18. csütörtök
Emelkedik a szezonális influenzában megbetegedők száma az európai járványügyi központ (ECDC) szerint Hollandiában, Írországban, Spanyolországban és Franciaországban, miközben a vírus kelet felé terjeszkedik.

Több száz embert ápolnak intenzív osztályokon, és növekszik a halálozások száma is. Az ECDC szakemberei aggodalmukat fejezték ki különösen amiatt, hogy a mostani influenzaszezonban – amelyet a H1N1-vírustörzs dominál – nagy számban betegednek meg fiatalok.

„Védőoltással még az influenzaszezon közepén is elkerülhető lenne sok megbetegedés és elhalálozás” – közölte Marc Sprenger, a szervezet igazgatója. AZ ECDC legutóbbi heti jelentéséből kiderült, hogy Spanyolországban 24, Hollandiában 11, Írországban hat influenza miatti halálesetet jelentettek. A brit hatóságok tájékoztatása szerint a szigetországban október óta, vagyis a szezon kezdetétől eddig legkevesebb 254 ember halálát okozta influenzás fertőzés.

Angus Nicoll, az ECDC influenza szakértője a járvány nyugatról kelet felé tart, Nagy-Britannia pedig – ahol az intenzív osztályokon influenzás betegek garmadáját kezelik, és az oltások iránti hirtelen kereslet néhány helyen hiányhoz vezetett – figyelmeztető példa lehet a keletebbre fekvő országok egészségügyi hatóságai számára.

„Aggaszt minket, hogy ugyanolyan halálozási minta mutatkozik, mint a 2009-2010-es H1N1-járvány idején. Vagyis a fiatalok, elsősorban a klinikai kockázatot mutatók vannak veszélyben, de azokat is elkaphatják a kórt, akiknek semmilyen egészségügyi problémájuk nem volt korábban – fogalmazott. – Más országokban is hasonló mintára lehet számítani.”

A pontos halálozási arány meghatározásához általában több hónapra vagy akár egy évre is szükség van, így Nicoll szerint nagy valószínűséggel előfordulhat, hogy a Nagy-Britanniában közzétett adatok csak „minimum becslést” jelentenek.

Idén világszerte olyan szezonálisinfluenza-oltást kínálnak, amely a H1N1-vírustörzset is tartalmazza. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint ugyanis a tavaly pánikot okozó törzs lehet a domináns az északi félteke influenzaszezonjában.


Forrás: MTI
2011. 01. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés