2023. December 06. szerda
A H1N1 vírus eleve súlyos influenzajárvány okozójaként jelent meg, és a statisztikai adatok összesítése szerint a fertőzés különösen életveszélyes akkor, ha a beteg kórosan elhízott – mutatták ki amerikai kutatók.

Janice K. Louie és munkacsoportja Kalifornia egészségügyi statisztikájában vizsgálta 2009 négy hónapnyi időszaka alatt a 20 évesnél idősebb, influenza miatt kórházi kezelésre kényszerült betegek adatait. A H1N1 vírus jelenlétét 534, vírusfertőzéses tünetekkel küzdő felnőttnél igazolták, akik 43 százaléka ötven évesnél idősebb volt, testtömegindexük (BMI) alapján pedig 51 százalékuk elhízott.

H1N1, influenza, elhízás

Az elhízottak aránya az influenzával kezelt betegek között a kaliforniai átlag kétszeresét jelentette. A betegség miatt meghaltak között is magas, 61 százalék volt az elhízottak, azaz a 30-asnál magasabb BMI-jűek aránya, a kórosan elhízottak (40 feletti BMI) pedig 31 százalékot tettek ki.

"A súlyosan elhízott embereket, akiknek testtömegindexe eléri, vagy meghaladja a 40 egységet, influenza ellen évente oltani kell. Orvosuknak külön figyelni kell ezekre az emberekre, és ha a vírusfertőzés tünetei megjelennek, fontos a gyors diagnózis és a sürgős kezelés" – írja a munkacsoport vezetője a Clinical Infectious Diseases szaklapban publikált tanulmányukban.

Az amerikai tanulmány közzétételével egy időben jelentették be itthon, hogy idén a H1N1 vírus első hazai áldozata egy súlyosan elhízott férfi volt, akit nem oltottak be influenza ellen.


Forrás: MTI
2011. 01. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés