2024. Június 17. hétfő
Mit jelent az, hogy csendes szívinfarktus? -  A cukorbetegség a fő rizikófaktor -  Mi a teendő a csendes szívinfarktus után?
A szívinfarktusok nem elhanyagolható része nem produkál olyan feltűnő tüneteket, mint az erős mellkasi fájdalom, az izzadás és a légszomj. A lezajlott, úgynevezett csendes infarktusról sokszor csak véletlenül, egy utólagos EKG során értesülnek az érintettek. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa azt magyarázta el, miért fontos erről tudni és kinek érdemes kivizsgáláson részt vennie. 

Mit jelent az, hogy csendes szívinfarktus?

A csendes szívinfarktus után is fontos a kardiológiai rehabilitáció.A csendes szívinfarktus vagy csendes szívroham abban különbözik az erős panaszokkal járó szívinfarktustól, hogy sokszor szinte észrevétlenül zajlik le, vagy legalábbis egy enyhébb rosszullét, jellemzően gyomorégés alapján nem gondolják az érintettek, hogy éppen egy szív-érrendszeri esemény zajlik le a szervezetükben.

Hiányoznak ugyanis a tipikus tünetek, mint például a mellkasi fájdalom, a karokra, állkapocsba sugárzó fájdalom, az izzadás, a szédülés, a légszomj. Ugyanakkor a szívbe jutó vér útja ugyanúgy teljesen vagy részlegesen elzáródik.

Csendes szívinfarktus

Egy amerikai szalmai szervezet, az Atherosclerosis Risk in Communities szakemberei úgy találták, hogy a csendes szívinfarktus gyakrabban fordul elő férfiaknál, de a nőket nagyobb arányban fenyegeti a végzetes kimenetel. Ráadásul a tünetek nélküli infarktus megháromszorozza a szívprobléma miatti elhalálozás esélyét a későbbiekben. Vagyis a csendes szívroham ugyanolyan veszélyes, mint a felismert, tünetekkel járó infarktus.

Viszont míg ez utóbbit kezelik, és nagy hangsúlyt helyeznek a kardiológiai rehabilitációra, ennek részeként pedig a következő esemény megelőzésére, úgy a fel nem fedezett, tünet nélküli eseteknél sajnos mindezek elmaradnak.

A cukorbetegség a fő rizikófaktor

A csendes szívinfarktus szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb csoport a cukorbetegeké. Ennek hátterében a cukorbetegség okozta idegi károsodás, a neuropátia áll, amelynek tipikus tünetei a zsibbadás, a gyengeség, az érzéskiesés a karokban, lábakban, ám a neuropátia károsíthatja a szívbe, húgyhólyagba, erekbe vezető idegeket is. Ez utóbbi azonban sokszor nem okoz fájdalmat, zsibbadást, így a beteg tulajdonképpen az érzéskiesés miatt nem érzékeli a szívinfarktus máskor jellegzetes tüneteit.

Már csak az ilyen irányú vizsgálatok miatt sem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres cukorbeteg-gondozás jelentőségét!

Ezen kívül vannak más ismert rizikófaktorok is, mint például a dohányzás, az elhízás, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás, valamint a kezeletlen stressz és a rossz szociális körülmények.

Infarktus csendes kardio

Mi a teendő a csendes szívinfarktus után?

A csendes szívinfarktus legnagyobb veszélye, hogy ugyanúgy károsíthatja a szívet, mint egy tünetekkel járó roham és ugyanúgy befolyásolhatja a szív működését is. Ráadásul az első szívinfarktus minden esetben növeli a második bekövetkezésének esélyét is, ami viszont kardiológiai rehabilitációval jelentősen csökkenthető, ahogyan a következményes szívelégtelenségé is – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa.

A rendszeres kardiológiai kivizsgálás nem csak tünetek esetén fontos, de minden olyan esetben, amikor fennáll valamilyen kockázati tényező. Ha pedig felfedezünk egy lezajlott csendes szívinfarktust, következhet a kardiológiai rehabilitáció, amely nem csak a megfelelő kardiológiai vizsgálatokra, a rendszeres ellenőrzésre, a gyógyszer felírásra szorítkozik. A szakemberek által összeállított mozgás- és táplálkozásterápiával az életmódot is a visszanyerhető életminőség és biztonság szolgálatába állíthatja.


Forrás: KardioKözpont
2022. 12. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés