2022. Október 01. szombat
A szülés mesterséges, nem orvosi okból történő megindítása sok országban egyre gyakoribb, ami egy ausztrál tanulmány szerint gyakran vezet császármetszéshez és egyéb, az újszülöttnél vagy az anyánál jelentkező komplikációkhoz.

Rosalie Grivell, az Adelaide Egyetem Robinson Intézete munkatársa és kollégái több mint 28 ezer nő adatait vetették össze, akik egy részénél spontán megindult a szülés, más részüknél pedig mesterségesen indították be a folyamatot – vagy indokoltan, vagy indokolatlanul.

szülésindítás

Az Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica című lapban megjelent eredmények szerint az orvosi ok nélküli szülésindítás a spontán vajúdáshoz képest 67 százalékkal növelte a császármetszés valószínűségét, az így megszületett babáknak 64 százalékkal nagyobb eséllyel volt szükségük orvosi felügyeletre, és 44 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy valamilyen kezelést igényeljenek.

Összességében az epidurális és spinális érzéstelenítés a várandósság 41. hetében vagy azután járt a legkevesebb kockázattal, a gátszakadás veszélye a 37. héttől, az egyéb komplikációk valószínűsége a 38. héttől volt alacsonyabb. Ez azt jelenti, hogy a 38-39. héten a legbiztonságosabb szülni, spontán módon.

„Kutatásunk a komplikációmentes terhességeket vette alapul. Reméljük, eredményeink hatására átgondolják a születésindítást akkor, ha annak egyébként nem lenne orvosi indoka” – jegyezte meg Grivell.


Forrás: Medipress
2012. 03. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés