2024. Február 26. hétfő
A betegség tünetei -  A mononukleózis kezelése -  Szövődményeket is okozhat
A mononukleózis, csókbetegség vagy Pfeiffer-féle mirigyláz néven is ismert fertőző betegség, melyet az Epstein-Barr vírus (EBV) okoz. Ez a vírus általában nyáron és őszi hónapokban terjed, és a legtöbb esetben tizenévesek és fiatal felnőttek körében okoz megbetegedéseket.

Az EBV akár egy csókkal, vagy például közös evés és ivás során is átadható. A nyálkahártyába és a nyirokszövetbe került kórokozó miatt hamarosan megjelennek a fertőzés tünetei. A mononukleózis viszonylag gyakori fertőző betegség. A világon széles körben elterjedt, és az emberek nagy része élete során legalább egyszer találkozik a fertőzést okozó Epstein-Barr vírussal. A legtöbb esetben a fertőzött személyként tünetmentes hordozóvá válik, vagy csak enyhe tüneteket tapasztal. Becslések szerint a tizenévesek körében az esetek kb. 50-75%-ában jelentkeznek tünetek, míg a fiatal felnőtteknél ez az arány körülbelül 25-50% között mozog. A torokfájás a csókbetegség egyik tünete

A betegség tünetei


- torokfájás
- fáradtság
- duzzadt nyirokcsomók
- láz
- izomfájdalom
- fejfájás
- étvágytalanság
A tünetek súlyossága és a betegség lefolyása egyénenként változhat. Néhány esetben a lép vagy a máj is megnagyobbodhat. A tünetek általában néhány hétig tartanak, de a fáradtság hónapokig is elhúzódhat.

A mononukleózis kezelése

A mononukleózis kezelése általában tüneti terápiára és pihenésre épül, mivel nincs specifikus gyógymód az Epstein-Barr vírusra. Az alábbi tanácsok segíthetnek enyhíteni a tüneteket és elősegíteni a gyógyulást:
- Fontos pihenni és megfelelő időt szánni a regenerációra. Kerülni kell a túlzott fizikai aktivitást és a sporttevékenységeket, mivel ezek a szövődmények kockázatát is növelhetik.
- Ügyeljünk rá, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, hogy megelőzzük a kiszáradást és segítsük a test regenerálódását.
- Az enyhe vagy közepes fájdalmak, mint például torokfájás és izomfájdalom, kezelhetők vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal. Azonban aszpirin tartalmú készítményeket nem szabad adni 12 év alatti fiataloknak, mivel ebben a korosztályban fennáll a Reye-szindróma kialakulásának kockázata.
- Enyhe, langyos sóoldattal, torokspray használatával vagy toroköblítővel is lehet enyhíteni a fájdalmat és a duzzanatot.
- Kerülni kell a túlzottan kemény, száraz, fűszeres vagy irritáló ételeket, amelyek tovább ronthatják a torokfájdalmat.
- A fertőzés terjedésének megelőzésében az alapos, rendszeres kézmosás és a kontaktus kerülése segíthet. Ne találkozzunk másokkal, amíg a tünetek tartanak, mivel az EBV fertőzés könnyen terjedhet.

Szövődményeket is okozhat

A betegség általában enyhe lefolyású és komplikációk nélkül gyógyul, de néhány esetben jelentkezhetnek súlyosabb szövődmények. A leggyakoribb szövődmények közé tartoznak:
- Lépmegnagyobbodás: Az Epstein-Barr vírus okozta mononukleózisban gyakran megduzzad a lép. Ez általában magától meggyógyul, de a lép megnagyobbodása sérülést vagy lépfájdalmat okozhat. Emiatt is fontos a pihenés a betegség ideje alatt és ajánlott elkerülni a túlzott fizikai aktivitást, amíg a lép visszanyeri normál méretét.
- Májgyulladás: A mononukleózis ritkán májgyulladást okozhat, ami fájdalommal, sárgasággal és a máj enzimek szintjének emelkedésével járhat. A legtöbb esetben ez a tünet magától elmúlik.
- Torokmandula-gyulladás és garatgyulladás: Ilyen esetben a betegség erős torokfájdalommal, nyelési nehézségekkel és vörös, duzzadt mandulákkal járhat, a mandulákat szürkésfehér lepedék fedi, amit a nyakon kifejezetten nagy nyirokcsomók kísérnek. Az esetek kis részében bakteriális fertőzés is társulhat, amely antibiotikum kezelést igényel.
Fontos megjegyezni, hogy a mononukleózisban jelentkező szövődmények viszonylag ritkák, és a legtöbb esetben a betegség magától gyógyul. Azonban, ha súlyos tüneteket tapasztal, vagy a tünetek nem javulnak, esetleg fokozódnak, javasolt orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.


Forrás: Fül-orr-gége Központ
2023. 07. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés