2022. Augusztus 16. kedd
Napi rutin, emlékeztetők -  Segítség a napi rutinban -  Néhány tipp a mindennapokhoz
Mindennapos tevékenységeinket, mint az öltözködés, tisztálkodás, fürdés, étkezés bizonyos sorrendiség alapján végezzük. Napirend segítségével a demens beteg élete is kiszámíthatóbb, továbbra is önálló maradhat, és ettől jobban érezheti magát. A cikkünkben felsorolt hasznos tanácsokkal a gondozó, hozzátartozó gördülékenyebbé és vidámabbá teheti a a rutin feladatok elvégzését.

Napi rutin, emlékeztetők

Az Alzheimer-kórban szenvedők a betegség előrehaladásával végül elvesztik mindennapi tevékenységeik ellátásának a képességét, és mások segítségére szorulnak. Nagyon fontos, hogy amíg csak lehetséges, önállóan végezzék el mindazt, amire képesek. Így jobban fogják magukat érezni, megőrizhetik méltóságukat, magabiztosságukat.

Alz5vteaserv

Az a legegyszerűbb, ha a beteg korábbi mindennapi rutinját tartjuk fenn. Például, ha reggel szokott fürdeni, akkor reggelre ütemezzük be a fürdést. Ha az egyes napirend szerinti teednők mindig ugyanabban a sorrendben következnek, akkor a beteg tudja, hogy mire számíthat.

Az emlékeztetők különösen a betegség korai fázisaiban lesznek segítségünkre. Ezek lehetnek írott üzenetek a hűtőszekrényen, hogy ne felejtsen el enni, vagy jelzések a szekrényeken, hogy mit talál bennük. Ha már nem tudja értelmezni a szavakat, használhatunk színes ábrákat, vagy képeket. Például egy fogkefe képe a csempén vagy a szekrényen emlékezteti, hogy ne felejtsen el fogat mosni. Ha a felvétel sorrendjében készítjük ki a ruhákat, könnyebb a felöltözés. Rendszeres emlékeztetőkre lehet szükség ahhoz is, hogy a beteg elmenjen a mosdóba.

Segítség a napi rutinban

Néha nem egyszerű eldönteni, hogy miben és mennyit segítsünk. Előfordulhat, hogy a betegnek szüksége van segítségre, ugyanakkor önállóan szeretné ellátni magát. Emiatt bosszankodhatunk, különösen akkor, ha tudjuk, hogy mi magunk gyorsabban el tudnánk végezni az adott feladatot, vagy abban segíthetnénk. Próbáljuk leküzdeni a késztetést a beavatkozásra még akkor is, ha a beteg nagyon küszködik. Ha elbizonytalanodik, sokkal kevésbé fog próbálkozni. Amikor felajánljuk a segítségünket, próbáljunk együttműködni ahelyett, hogy mi magunk végeznénk el a feladatot. Így a beteg úgy érezheti, hogy kézben tartja a dolgokat, és részese az egész tevékenységnek. Mikor átbeszéljük a teendőket, koncentráljunk arra, amit a beteg képes elvégezni, és ne arra, aminek az elvégzésére képtelen.

Jusson eszünkbe, hogy a demenciában szenvedők számára nehézséget okoz új módszerek elsajátítása, a lépések észben tartása, vagy az, hogy hosszasan figyeljenek egy dologra. Haladjunk lassan, legyünk türelemmel, és tartsunk szüneteket. Bátorítsuk a beteget, és őrizzük meg a humorérzékünket.

Néhány tipp a mindennapokhoz

Figyelmükbe ajánljuk a nemzetközileg ismert egészségügyi és tudományos kiválósági központ, az Asklepios-Med csoport új fejlesztését, a MEMENTUM-ot, ami egy teljesen új generációs táplálékkiegészítő, mely főként az agyunk normális működését segíti.

A MEMENTUM orvosok, gyógyszerészek és demencia-kutatók által létrehozott, korunk legmodernebb tudományos ismereteinek felhasználásával összeállított egyedülálló készítmény, melyet neves hazai és nemzetközi szakemberek is ajánlanak. A Prestige Awards díjjal is kitüntetett MEMENTUM kizárólag természetes, nagy tisztaságú és egymás hatását kölcsönösen felerősítő vitaminokból, ásványi anyagokból, nyomelemekből és növényi kivonatokból áll. Mivel egyre több tudományos adat és kutatási eredmény szól amellett, hogy az egyes összetevői még az Alzheimer-kórban is jótékonynak bizonyulhatnak, ezért a világon elsőként a MEMENTUM az enyhe feledékenységben, avagy a komolyabb memóriazavarokban, mint pl. a demenciában is kiváló étrendi támogatást nyújthat.

Legyen fiatal vagy idős, egészséges vagy beteg: a MEMENTUM bárkinek javasolt, aki az agyi működését, szellemi frissességét, mentális teljesítményét, koncentrációs készségét, memóriáját és egyéb kognitív funkcióit szeretné megtartani vagy akár serkenteni.

Megnézem a MEMENTUM kapszulát>

 

Mementum2

• Próbáljuk meg részekre bontani a feladatokat. Pl. könnyebben fel tud öltözni a beteg, ha előre kikészítjük a ruháit a felvétel sorrendjében. Esetleg adogathatjuk neki a soron következő ruhadarabot, tarthatjuk, míg felveszi, vagy biztathatjuk, hogy bújjon bele, mielőtt megigazgatjuk rajta.

• Ha a beteg nem is tud az egész feladattal megbirkózni, az egyes lépések sikeres teljesítése – különösen a befejező lépés – sikerélményt jelenthet a számára.

• Bizonyosodjunk meg arról, hogy az emlékeztetők, instrukciók könnyen érthetőek. Rövid mondatokat használjunk, különféle gesztusokkal, testbeszéddel támogassuk a mondanivalót.

• Végezzük együtt a feladatokat, például a ruhák hajtogatását, vagy az edények törölgetését.

• Próbáljuk beleilleszteni a gyakran végzett tevékenységeket a napi rutinba.

• Győződjünk meg arról, hogy a beteg valóban nem érzi-e úgy, hogy bármilyen módon felügyeljük, vagy kritizáljuk. Figyeljünk oda a vele szemben használt tónusra, és szóhasználatra.

A demencia előrehaladtával ahelyett, hogy elmondjuk hogyan kell egy tevékenységet elvégezni, próbáljuk azt bemutatni, vagy vezessük rá a beteget az elvégzésére. Például, a beteg meg tud fésülködni, ha a kezébe adjuk a fésűt, és óvatosan vezetjük a mozdulatait. Igyekezzünk tényleges szavak helyett megnyugtató hangokkal bíztatni.

 

Szponzorált tartalom

 


Forrás: felejtek.hu

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés