2021. Május 11. kedd
Tippek a memóriazavar első jeleinél -  Tanácsok az önállóság megőrzésére -  Kommunikációs gondok esetén -  Hangulat, kedélyromlás esetén -  Segítség az interneten: felejtek.hu
Több időskori betegség, így az Alzheimer-kór és az agyi keringészavarok is együtt járhatnak a memória, a mentális és a szociális készségek lassú, fokozatos hanyatlásával. Időben felismerve a demenciához vezető folyamat lassítható, a beteg állapota jó szinten tartható. Ebben segíthetnek a felejtek.hu internetes oldal tanácsai is.

A demencia esetében nagyon fontos a minél korábbi diagnózis. Ha az érintettek illetve a hozzátartozóik felfigyelnek az első, korai tünetekre, a betegség nagyobb eséllyel karbantartható, a folyamat jelentősen lassítható. Figyelmeztető jel lehet a gyakori feledékenység, zavar a rutintevékenységekben, a nyelvi kifejezőkészség romlása, a tájékozódási, helyzet-felismerési képesség csökkenése, a figyelem összpontosítás zavara, a gyakori hangulatváltások.

Idős nő olvas demencia

Tippek a memóriazavar első jeleinél

Tegyen emlékeztetőket, cédulákat a lakás jól látható helyeire a teendőkkel, vezessen naptárt, a telefon mellé írja ki a legfontosabb családi és segélyhívó számokat. Alakítsa ki napirendjét, reggelente állítsa össze a legfontosabb tennivalóinak listáját, ha kell, részfeladatokra bontva. Egyszerre csak egy dologgal foglalkozzon. Tornáztassa agyát játékkal, kártyával, olvasással, beszélgetéssel, rejtvényfejtéssel.

Tanácsok az önállóság megőrzésére

Vegyen igénybe családi vagy fizetett segítséget azokra a tevékenységekre, amelyeket már nem képes egyedül ellátni (nagytakarítás, nagy bevásárlás, főzés, közlekedés). Célszerűen rendezzék át a lakást, a tároló szekrényeket, fiókokat, legyen mindennek kijelölt helye. Egy memóriazavarokkal küzdő beteg számára a lakás biztonságáról is gondoskodni kell: a gázkészülékek, elektromos berendezések legyenek biztonsági kapcsolóval ellátva. Okos dolog a gondnoknál vagy egy megbízható szomszédnál kulcsot hagyni.

Kommunikációs gondok esetén

Ne restellje, ha nehézkesebben tudja kifejezni magát, őrizze, ápolja kapcsolatait! Ne húzódjon vissza, beszélgessen sokat, legjobb élőben, de akár interneten, videótelefonáláson keresztül is! Amikor orvoshoz megy, írja össze előre a kérdéseit, amiket fel akar tenni, és kérje meg egy családtagját, hogy kísérje el! Fontos beszélgetés közben (például egy ügyintézővel) jegyzeteljen!

Hangulat, kedélyromlás esetén

A mozgás és a kiegyensúlyozott étrend, az elegendő alvás hangulatjavító hatású. Ismerjen meg és alkalmazzon valamilyen stresszcsökkentő technikát, például meditációt, relaxációs gyakorlatokat. Szükség esetén forduljon orvoshoz, kérjen orvosi segítséget!

Segítség az interneten: felejtek.hu

Sokat segíthet az Alzheimer-kórra és más, demenciát okozó betegségekre specializálódott www.felejtek.hu azoknak, akik érintett családtagjukat gondozzák. Nemcsak ezekről a betegségekről tudhatnak meg minden fontosat, hanem számos hasznos ápolási tanácsot gyűjtöttek össze a betegek hozzátartozói számára is. Ötleteket kaphatnak napi gondozás során felmerülő problémákhoz, például ahhoz, hogyan javítható a memória, milyen játékokkal, gyakorlatokkal lehet a lehető legtovább karbantartani. Nagyon fontos az is, hogy a felejtek.hu portálon keresztül sorstársakkal is megoszthatja a tapasztalatait és szakemberektől is kérhet segítséget, nemcsak orvosi, hanem szükség esetén jogi, esetleg társadalombiztosítási ügyekben is.

Szponzorált tartalom


Szerző: Kiss Éva
2021. 01. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés