2024. Július 14. vasárnap
Az UT Southwestern Egészségügyi Központ kutatói beazonosították azt az emberi szervezet által termelt anyagot, amely képes védelmet nyújtani a fertőzések okozta koraszülések ellen.

A WHO adatai alapján a csecsemőhalandóság vezető oka számos országban a fertőzések miatt bekövetkező koraszülés, ezért is különös jelentőségű felfedezés az, amit a szakemberek tettek. Amint a Journal of Clinical Investigation című lapban közzétett kutatást vezető dr. Mala Mahendroo beszámolt róla, a hyaluronon (HA) nevű anyag a szaporítószerv külső felszínét teszi ellenállóvá a koraszülések 25-40 százalékának a hátterében álló bakteriális fertőzésekkel szemben.

A hyaluronon egy természetes anyag, amely számos szövetben megtalálható, és sokáig azt gondolták róla, hogy a szülés során a méhnyak rugalmasságát is ez segíti elő, a mostani kutatás során azonban az derült ki, hogy inkább védelmező szerepe van. A szakemberek most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, pontosan hogyan működik ez a védelmező mechanizmus, mert ezzel nagy előrelépést lehetne tenni a fertőzések okozta koraszülések megelőzése terén.


Forrás: Medipress
2015. 01. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés