2024. Július 22. hétfő
A korábban feltételezettnél gyakrabban okoz súlyos allergiás rohamot, anafilaxiás sokkot a hús – közölték amerikai kutatók.

Scott Commins, a Virginiai Egyetem munkatársa kollégáival hatvan olyan pácienst vizsgált, akiknél súlyos, életveszélyes allergiás reakció, ún. anafilaxiás sokk lépett fel, de oka ismeretlen volt. 25 beteg vérében találtak a húsban található alfa-galaktóz, a tejcukor egyik alkotója elleni IgE antitesteket; más lehetséges kiváltó okot nem találtak náluk.

húsallergia, anafilaxiás sokk

„Úgy véljük, sokkal elterjedtebben vannak jelen az emberek szervezetében az ezzel a cukorral szemben termelődött IgE antitestek, mint eredetileg feltételeztük” – mondta kutatásvezető,.

Commins szerint az alfa-galaktóz a legtöbb emlős állat szervezetében termelődik, ám az emberszabású majmok és az ember ellenanyagot is termel vele szemben. Allergiás reakció akkor keletkezik, amikor az IgE antitestek már jelen vannak a szervezetben, és húst vagy tejterméket fogyaszt valaki. „Ekkor késleltetett válasz születik” – magyarázta Commins.

Az anafilaxiás roham okára sokszor nem derül fény, mert akár négy-hat óra is eltelik az evés és a cukor által kiváltott immunválasz között. „Az a korábbi vélekedés, hogy ha két órán belül nem vált ki reakciót az elfogyasztott élelem, akkor nem az okozta a rohamot, úgy tűnik, ebben az esetben nem igaz” – emelte ki a kutató.

Az anafilaxiás sokk tipikusan pár percen belül következik be, amint a kiváltó anyag a szervezetbe kerül.


Forrás: MTI
2010. 03. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés