2022. Október 01. szombat
A kombinált hormonpótló terápia és a mellrák kapcsolatát egy újabb kutatás erősítette meg: a hormontablettát szedő nők között többnél alakult ki előrehaladott rák, és nagyon valószínűséggel haltak meg a betegség miatt, mint placebót szedő társaik.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány elsőként számolt be a hormonpótló kezelésben részesülő nők melldaganat miatti halálozásának nagyobb kockázatáról. Sőt, az eredmények ellentmondanak korábbi tanulmányoknak, melyek azt jelezték, hogy az ilyen kombinált szereket szedő nőknél előforduló melldaganatok kevésbé agresszívak és könnyebben kezelhetők.

hormonpótló terápia, mellrák

„A két éve fennálló elképzeléssel szemben, mely szerint az ösztrogénnel és progeszteronnal kapcsolatban lévő rákok kedvező kimenetelűek és nem okoznak különösebb problémát, mi éppenséggel azt mutattuk ki, hogy összefüggésben vannak a mellrák miatti halálozás emelkedett kockázatával” – mondta Rowan Chlebowski kutatásvezető, a Los Angeles-i Bioorvosi Kutatóintézet munkatársa.

A megállapításokat a Women's Health Initiative elnevezésű, 11 éven át tartó követéses vizsgálat adataiból vonták le. Ebben 2002-ben úgy találták, hogy azok a nők, akik ösztrogént és progeszteront együttesen szedtek legalább öt évig, nagyobb arányban betegedtek meg petefészek- és mellrákban, vagy kaptak szélütést.

A kutatócsoport most 12 ezer nő adatait elemezve azt találta, hogy a hormonpótló terápiában részesülő nők közül kétszer többen haltak meg mellrák miatt, mint a placebót szedő nők közül: az egyik csoportban évente 2,6 tízezrelék volt az arány, míg a másikban 1,3 tízezrelék. A hormonpótló terápián lévő nők csaknem 24 százalékánál jelentkezett áttét a nyirokcsomókban, míg a másik csoportban lévő melldaganatos nőknél 16 százalék volt ez az arány.

A tanulmányba bevont nők átlagos életkora 63 év volt. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az eredmények mást mutathatnak azoknál a nőknél, akik közvetlenül a menopauza elején kezdik a hormonpótlást és azoknál is, akiknél másfajta hormonkezelést alkalmaznak.


Forrás: MTI
2010. 10. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés