2024. Július 15. hétfő
Egy új brit kutatás kimutatta, hogy a házas emberek nagyobb valószínűséggel élik túl a szívrohamot és hagyják el hamarabb a kórházat, mint az egyedülálló emberek.

A Brit Kardiovaszkuláris Társaság manchesteri kongresszusán közzétett kutatás során több mint 25 ezer szívrohamos beteg adatait elemezték Angliában. Az eredmények azt mutatták, hogy a házas emberek 14 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg, mint az egyedülállók. Az elemzésből az is kiderült, hogy a házas szívrohamtúlélők átlagosan két nappal kevesebbet töltöttek a kórházban, mint egyedülálló sorstársaik. A rövidebb kórházi tartózkodás pedig a szakértők szerint az egészségügyi költségek mérséklésén túl a kórházi fertőzések kockázatát is csökkenti. A kutatók úgy vélik, eredményeik a fizikai és érzelmi támogatás jelentőségét hangsúlyozzák a szívroham után.

„A szívroham szörnyű fizikai és pszichológiai hatást is gyakorolhat, amelyek nagy része rejtve marad a világ elől. Az eredmények azt mutatják, hogy a házastárstól eredő támogatás jótékony hatással lehet a szívroham túlélőire, valószínűleg azzal, hogy minimálisra csökkenti a szívroham hatásait” – nyilatkozta Dr. Mike Knapton, a Brit Szív Alapítvány orvos igazgató-helyettese. Dr. Knapton azonban azt is hozzátette, hogy ha valaki szívrohamon esett át, emlékezzen arra, hogy nincs egyedül. „A kardiológiai rehabilitációs csoportokban való részvétel segít a fizikai és pszichológiai felépülésben, és ennek révén hasonló élményen átesett emberekkel is találkozhatnak a betegek, akik megértik, min mennek keresztül a társaik” – mondta a szakértő.


Forrás: Medipress
2016. 06. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés