2024. Július 16. kedd
Mire figyeljünk? -  Mikor forduljunk orvoshoz?
Hirtelen kezdődő égő érzés a mellkasban, a szegycsont vagy a bordák közelében. Vajon gyomorégésről vagy szívrohamról van szó? A kettő elkülönítése gyakran nehézséget okoz.

Gyomorégéskor a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe és irritálja azt. Akinek a kórtörténetében szerepel szívbetegség, mindenképpen forduljon ilyenkor kardiológushoz, javasolja Dr. Ronnie Fass, az Arizonai Egyetem gasztroenterológus professzora. Azonban azoknak sem szabad mindig a vény nélkül kapható savlekötőkhöz fordulni, akiknek nincs tudomásuk szívbetegségről. Időként orvosi beavatkozásra van szükség annak eldöntésére, szívbetegségről vagy gyomorégésről van-e szó.

gyomorégés, szívroham

Mire figyeljünk?

A fájdalom mintázata
Ha bizonyos ételek elfogyasztása után jelentkeznek a tünetek, a gyomorégést az étel okozza. Ha a fájdalom ezektől az ételektől függetlenül jelentkezik, keressük fel orvosunkat.

A fájdalom jelentkezésének ideje
A gyomorégés jellemzően étkezés után fél-háromnegyed órával jelentkezik. Amennyiben azonban fájdalmas vagy nehezített nyelés, étvágytalanság vagy véres hányás lép fel, nyelőcsőkárosodásra vagy daganatra is gondolni kell.

Mikor forduljunk orvoshoz?

• Ha a gyomorégés olyan súlyos, hogy rontja az életminőségünket.

• Ha a gyomorégés újonnan jelentkezik. Különösen igaz ez azokra, akiknél a szívbetegség valamely rizikófaktora megtalálható: magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, családban előfordult szívbetegség, dohányzás.

Feltétlenül keressük fel orvosunkat vagy a sürgősségi osztályt, amennyiben:
• A fájdalom testmozgást vagy kifáradást követően jelentkezik.
• Ha a súlyos gyomorégés savkötők bevétele ellenére sem javul.
• Ha a gyomorégés olyan tünetekkel jár együtt, mint a légszomj vagy a kar fájdalma.

A terhesség alatt fellépő gyomorégés miatt általában nem érdemes aggódni, ez ugyanis legtöbbször nem szívproblémát jelez.

A gyomorégés típusosan néhány óráig tart, attól függően, mit teszünk ellene – mondta el Fass. A gyomorsavat közömbösítő antaciddal azonnali hatást lehet elérni; a H2-blokkolókkal akár fél óra is eltelhet, mire megszűnik a probléma.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 05. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés