2024. Április 16. kedd
A kutatók szerint természetes vonzódást érzünk a barátaink és munkatársaink iránt, akiknek a sajátunkhoz hasonlít a hangja. Az emberek azokat kedvelik jobban, akik hasonló akcentussal, intonációval és hangszínnel beszélnek.

A korábbi kutatások arra összpontosítottak, mennyire férfiasan vagy nőiesen hangzik az emberek beszédhangja. Azt gondolták, hogy a mélyebb hangú férfiak és a magasabb hangú nők hangja vonzóbb, mert ez nagyobb illetve kisebb méretű testre utal. A British Columbia-i Egyetem nyelvésze, Dr. Molly Babel vezetésével végzett kutatás azonban arra utal, hogy ennél bonyolultabb mechanizmusról van szó. A PLOS One szaklapban közzétett kísérletben 30 önkéntes hangját rögzítették, és arra kérték őket, hogy egy kilenc pontos skálán értékeljék egymás vonzerejét. Mindegyik alany Nyugat-Amerikából származott, és hasonló akcentussal beszélt. „Kiderült, hogy az számít vonzónak az emberek számára, mennyire hasonlóan hangzik egy hang a saját közösségére jellemző tipikus férfi illetve női hanghoz” – magyarázta Dr. Babel. „Az általunk vizsgált emberek ugyanabba a dialektuscsoportba tartoztak, de ezt a dialektust eltérő mértékben jelenítették meg.”

Az eredmények szerint azok az emberek tetszenek jobban, akiknek a hangja hasonlít a sajátunkhoz, vagyis azok tetszenek, akik beleillenek az általunk ismert közegbe. Dr. Babel azonban azt is hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy az emberek soha nem vonzódnak más akcentussal beszélő emberekhez. A nyelvész úgy véli, amint kikerülünk az ismerős közegből, vonzóbbá válnak számunkra az újszerű, egzotikus emberi hangok. Arról sem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk, figyelmeztetett a szakértő, hogy bizonyos akcentusokat a hozzájuk társított társadalmi sztereotípiák miatt tartunk tetszetősebbnek.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés