2024. Június 18. kedd
Nicolas Sarkozy francia elnök engedélyével hozzámehetett Afganisztánban elesett vőlegényéhez egy fiatal francia menyasszony – számolt be a Le Parisien című lap.

"Mostantól viselheti annak az elesett katonának a nevét, akivel meg kellett volna osztania az életét" – mondta az újságnak esketést tartó anyakönyvvezető.

A húszéves Damian Gaillet kilenc bajtársával Afganisztánban vesztette életét 2008 augusztusában. A nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékében harcoló francia egységre lesből támadtak rá a tálibok. A fiatalon elhunyt katona szülei ellenezték a rendhagyó, poszthumusz esküvőt, a fiatalember jegyese azonban keresztülvitte házassági szándékát.

2009 áprilisában már sor került hasonló esküvőre: Sandrine Bian Sébastien Devez katonához ment feleségül, aki ugyanabban a támadásban vesztette életét, mint Damian Gaillet. Bian két kisgyereket nevel, akiknek az elhunyt Devez volt az apjuk.

Franciaországban 1959 óta engedélyezett az olyan házasságkötés, ahol az egyik fél már nincs az élők sorában. A különleges frigyhez azonban a mindenkori elnök hozzájárulására is szükség van.


Forrás: MTI
2009. 08. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés