2024. Július 25. csütörtök
Már az enyhén emelkedett vércukorszint is végzetes következménnyel járhat – állítják a Torontói Egyetem munkatársai.

Dr. Douglas Lee és munkatársai szerint azért érdemes mérni a sürgősségi osztályokon keringési elégtelenséggel kezelt betegek vércukorszintjét, hogy meg lehessen határozni a cukorbetegség, a kórházi ellátás szükségességének és a korai halálozás kockázatát. Már a normál tartomány felső részébe tartozó értékek is kockázatot jelenthetnek – szögezte le a European Heart Journal január 7-i számában bemutatott tanulmány.

A kutatók mintegy 16 500 beteg (életkor 70 és 85 év között) egészségügyi adatait elemezték ki, akiket Ontarióban valamely sürgősségi osztályán kezeltek szívelégtelenség diagnózisával a 2004 és 2007 közötti időszakban. Azon betegek 51 százalékában 6,1-es értéknél magasabb vércukorszintet mértek, akik kórtörténetében nem szerepelt diabeteszes epizód. Körükben 26 százalékkal magasabbnak bizonyult az egy hónapon belüli halálozási ráta, mint azoknál, akik vércukorszintje ennél alacsonyabb volt. Még rosszabb volt a kimenetel azoknál, akik vércukorszintje kimerítette a valódi cukorbetegség kritériumait: náluk 50 százalékkal volt magasabb a halálozás.

A kutatók szerint a módszer rutinszerű alkalmazása nagyfokban hozzájárulhat várható kockázat felbecsüléséhez, ezen keresztül pedig a kezelés optimalizációjához.


Forrás: Medipress
2015. 01. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés