2024. Július 25. csütörtök
Sok pénzbe kerül a betegség -  Bíznak a megelőzésben
Főleg a tehetősebb szülők engedhetik meg ma maguknak, hogy többet tegyenek gyermekük egészségéért – így összegezhetők a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet áprilisi felmérésének eredményei, amelyeket szerdán ismertettek Budapesten.

Baittrok Barbara, a Medián kutatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kisgyermekes anyák 59 százaléka alacsony jövedelmű  háztartásban él. A magyarországi átlagkereset 139.700 forint, a táppénz napi összege az új szabályozás alapján legfeljebb nagyjából ötezer forint.

gyermek, egészség

Sok pénzbe kerül a betegség

A Medián felmérése szerint a 13 évesnél fiatalabb gyerekek esetleges betegsége egy-egy alkalommal átlagosan 7-8 ezer forintjába kerül a szülőknek, minden tizedik család esetében pedig a húszezer forintot is meghaladják.

A szociológus kitért arra: a dolgozó anyák évente átlagosan két hetet maradnak ki a munkából gyermekük betegsége miatt. A gyógyszerkiadások mellett a legnagyobb problémát az évente átlagosan 30 ezer forintos fizetéskiesés jelenti nekik, de aggódnak a munkahelyük elvesztése miatt, valamint félnek attól, hogy feszültség alakul ki köztük és a főnökük között a gyakori hiányzások következtében.

Kálmán Mihály, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke megjegyezte: különösen nehéz időszak egy család életében a bölcsődei és óvodai szoktatás, amikor az átlagosnál is gyakrabban betegszenek meg a gyerekek, viszont ez egybeesik az anya munkába való visszatérésével, ami komoly szociális feszültséget okoz a családokban.

Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója úgy vélekedett: a prevenciós szemléletnek jobban meg kellene jelennie a családok életében. Hangsúlyozta: óriási ajándék, hogy Magyarországon tizenegy betegség ellen ingyenes védőoltást kapnak a gyerekek, mert a környező országokban ezekért részben fizetni kell. Igazságtalannak tartja ugyanakkor, hogy a többi védőoltás az anyagi lehetőségek függvénye, ezért szerinte erre költségvetési forrásokat kellene biztosítani.

Bíznak a megelőzésben

A kutatás szerint szülők háromnegyede megelőzéspárti, és alapvetően ismerik a lehetőségeket is. Nyolcból tíz szülő mondta, hogy foglalkoznak is a kérdéssel: háromnegyedük vitaminkészítményekkel, kiegyensúlyozott étrenddel és kötelező védőoltásokkal igyekszik gondoskodni gyermeke egészségének megőrzéséről. Az ingyenes oltásokat leszámítva ezeket a többség csak akkor engedheti meg magának, ha takarékoskodik vagy fontos dolgokról mond le a család.

A szülők által öt legtöbbet említett megbetegedés a megfázás, a torokgyulladás, az influenza, a hasmenéses-hányásos betegség, és a bárányhimlő. Ezek közül három ajánlott védőoltásokkal megelőzhető lenne, viszont a készítmények nem olcsók. A szülők többségét kitevő alacsony jövedelműek, a legfeljebb szakmunkás végzettségűek, és a városban vagy falun élő családok nagyjából fele egyáltalán nem, vagy csak a fontos dolgok rovására tudja kigazdálkodni gyermekének az ajánlott, térítéses védőoltások árát.

A felmérésben szerint ezen anyák négyötöde beadatná gyerekének az ajánlott védőoltásokat, de közülük minden negyedik csak akkor, ha teljesen ingyenes lenne, és további minden harmadik legfeljebb ötezer forintot tudna fizetni érte.

Kálmán Mihály a tapasztalatai alapján azt mondta, a szülők nem elég tájékozottak a prevenciós programokkal és lehetőségekkel kapcsolatban. Álláspontja szerint a házi gyermekorvosoknak és a védőnőknek is rendszeresen beszélniük kellene erről a szülőkkel, és az is segítene, ha az iskolákban tanítanának egészségtant.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés