2024. Július 14. vasárnap
A Michigan Egyetem szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy az az egyre terjedőben levő jelenség, miszerint a szülők lassan szinte gyermekük minden mozzanatát megosztják a különféle közösségi oldalakon, nem biztos, hogy jóra vezet.

Angolban már létezik a „sharenting” kifejezés, amely a share (megosztani) és parenting (gyereknevelés) szavakból áll össze, és egy felmérés szerint a szülőknek már háromnegyede látott példát arra, amikor valaki szerintük is túl messzire ment, és olyan dolgot osztott meg gyermekéről a nyilvánossággal, amit már nem kellett volna. Mindez egyáltalán nem veszélytelen, a „digitális gyermekrablás” ugyanis már egy létező fogalom, amely azt a jelenséget takarja, amikor idegenek mások gyerekeiről készült képeket szednek le az internetről, és tesznek úgy, mintha az a gyermek a sajátjuk lenne. Egy másik veszélyes dolog az internetes zaklatás, melynek részeként nem ritka, hogy a netes közönség egyes, csúnyának kikiáltott kisgyerekekről készült képekből gúnyt űz nem kis fájdalmat okozva ezzel a szülőknek. Az sem mindegy, hogy lényegében, mire egyes gyerekek olyan korba lépnek, hogy saját maguk is használni kezdenék a közösségi médiát, már saját online felülettel rendelkeznek, melyet szüleik hoztak létre az ő tudtuk és beleegyezésük nélkül.

Sarah J. Clark és munkatársai azért készítettek ezzel kapcsolatosan egy felmérést, mert kíváncsiak voltak, vajon a szülők többsége hogyan gondolkodik minderről. Összességében a legtöbben hasznosnak találták, hogy internetes felületen megoszthatják számos gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésüket másokkal, és ezáltal kevésbé érzik egyedül magukat a problémájukkal, ugyanakkor a megkérdezettek kétharmada aggódott amiatt, hogy idegenek nem élnek-e vissza azokkal az információkkal, amiket ők a gyerekeikről közölnek.

Emellett több mint a szülők felében felmerült, vajon a gyerekük nem fogja-e később kellemetlenül érezni magát amiatt, amiket ő most megoszt vele kapcsolatban a nyilvánossággal, hiszen ami egyszer felkerül a világhálóra, azt onnan a későbbiekben már szinte lehetetlen leszedni. A fentiek fényében minden szülőnek érdemes elgondolkoznia azon, nem viszi-e túlzásba a gyermekével kapcsolatos információk posztolását, és vajon ő maga örülne-e annak, ha valaki róla osztana meg olyan információkat a nyilvánossággal, amilyeneket ő oszt meg gyermekéről.


Forrás: Medipress
2015. 03. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés