2022. Október 02. vasárnap
Gutaütés (azaz storke, agyvérzés) gyerekeknél is kialakulhat, ráadásul egymás után többször is, jellemzően egy hónapon belül – állítják amerikai kutatók. Az első stroke-ot azonban gyakran nem ismerik fel és a gyermek az újabb eseményig nem is kap kezelést.

Ischémiás stroke akkor jön létre, amikor az agyban található vagy az odavezető valamelyik érben elzáródás vagy összehúzódás alakul ki. Gyermekkorban a stroke rendszerint más betegségek szövődményeként lép fel, például sarlósejtes vérszegénységben vagy diagnosztizálatlan szívbetegségben, de ostorcsapásos nyaki sérülés (a nyak rándulásával jár, általában közlekedési baleseteknél következik be) is károsíthatja az artériákat és elősegítheti a vérrögképződést.

gutaütés, stroke

A gutaütés tünetei megfelelnek a felnőttekben tapasztalhatóknak: általában hirtelen látás- vagy beszédzavar, instabil járás, az arc vagy a test egyik felének gyengesége jelentkezik. Gyermekeknél azonban a tünetek nehezen elkülöníthetők lehetnek, a vizsgálatok nehezebben kivitelezhetők és a kis betegek nem tudják pontosan leírni tüneteiket.

Dr. Rebecca Ichord, a Philadelphiai Gyermekkórház Stroke Programjának vezetője munkatársaival összesen 90 gyermeket követett nyomon, akik átlagéletkora 6 év volt. Valamennyiüket stroke-kal kezelték 2003 és 2009 között. A gyerekek 13 százalékánál lépett fel ismételt gutaütés, leggyakrabban az első utáni egy hónapon belül, a csoport felénél azonban már csak az ismételt esetet diganosztizálták.

„A stroke nemcsak az időseknél jelentkezhet, hanem már kisgyermekkorban is felléphet – magyarázta Ichord az Amerikai Stroke Szövetség konferenciáján. Eredményeink azt mutatják, milyen fontos a mielőbbi diagnózis, hogy időben megkezdődhessen a kezelés és megelőzhető legyen az újabb stroke.”

A stroke sürgősségi kezelése általában a légzés és a keringés biztosításából, intravénás folyadékpótlásból és az agyi keringés javításából áll. Aszpirinnel és más vérhígitókkal csökkenthető az ismétlődés veszélye, a felépüléshez pedig elengedhetetlen a rehabilitáció.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés