2024. Június 13. csütörtök
Albina Duggannél 2004-ben IV. stádiumú rákot diagnosztizáltak, és azt mondták neki, három éve van hátra. Öt évvel később minden valószínűség ellenére életben van, és a tumora zsugorodik – lehetséges, hogy egy hétköznapi italnak, a grépfrútlének köszönhetően.

Duggan 41 éves korában, néhány sikertelen kezelési kísérlet után belépett egy klinikai gyógyszervizsgálatba. A tumora a májból kiindulva a gerincébe és a nyirokcsomóiba szóródott. A Chicagói Egyetem kutatói a rapamycin nevű szert adták neki napi egy pohár grépfrútlé mellett.

grépfrútlé, rák

A grépfrútlében található egyik vegyület növeli bizonyos gyógyszerek hatékonyságát. Bár ez túladagoláshoz is vezethet egyes szerek esetében, a rák elleni orvosságoknál kifejezetten előnyös.

Ugyanakkor nem minden grépfrútlé hatásos: Duggan tumora eleinte nem reagált a napi egy pohár, kereskedelemben kapható grépfrútlére. Miután az orvosai megtudták, hogy a szükséges vegyület lebomlik a feldolgozás során, Duggan frissen lefagyasztott grépfrútlére tért át, amely valóban megemelte a rapamycin vérszintjét.

Az előzetes beszámoló alapján kutatásban részt vevő 25 páciens egyharmada mutatott pozitív eredményeket, de a kutatás vezetője, Ezra Cohen elmondta, hogy másnál nem tapasztaltak olyan kiugró eredményeket, mint Duggan esetében.

Duggan elmondta a Chicago Tribune című lapnak adott interjúban, hogy alacsony dózisban szedte a rapamycint, így kevesebb volt a mellékhatás, és csökkent a kezelés költsége is. A várható élettartamát sem korlátozza már a betegség: „Semmi nem mutat arra, hogy rövidebb lesz az életem, bárkit túlélhetek” – mondta Duggan.


Forrás: Medipress
2009. 08. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés