2024. Július 14. vasárnap
A menopauzával járó panaszok sokrétűek -  Segíthet csupán az életmód változtatása? -  Így segíthet az életmód orvoslás
A menopauza természetes folyamat a nők életében. Kevesen vannak, akiknek sikerül is különösebb kellemetlenségek nélkül megélniük a változás éveit. Sokan sokféle tünettől szenvednek: a fizikai panaszoktól a lelki nehézségekig széles a paletta, amellyel az érintettek küzdenek.

A menopauzával járó panaszok sokrétűek

Menopauza alatt a havi vérzés végleges elmaradását értjük. A nők általában ötvenéves koruk körül szembesülnek a havi vérzés elmaradásával és sokan az ezzel összefüggésben a megjelenő változókori tünetekkel. Ez utóbbiak mögött a petefészkek csökkenő ösztrogén termelése áll, amely hatással van a petesejtek érésére, mely elmarad. A nők ekkor hagyják maguk mögött termékenységük időszakát. A folyamat önmagában is okozhat olyan lelki panaszokat, mint a szorongás, a hangulat változása, az önértékelés zavara és koncentrációzavarok.

Az életmód orvoslás segít a menopauza nehézségeiben

Ezen problémák feldolgozásában pszichológus, mentálhigiénés szakember és akár a női önsegítő csoportok is segíthetnek. A nők fizikai tünetekkel is találkoznak. Különböző mértékben, de megjelennek a hőhullámok, az éjszakai izzadás, az alvászavarok. Problémát okoz, a hüvely szárazsága, a libidócsökkenése, az együttlét minőségének változása. Jelentkezhet erős szívdobogás érzés, fejfájás, testsúlyváltozás, súlygyarapodás, hízás. A csökkenő ösztrogén- szint miatt megnő a szív-érrendszeri betegségek és a csontritkulás kockázata is.

 

- A felsoroltak alapján úgy tűnik, a menopauza komoly kihívásokat jelentő állapot, de nem lehet eléggé hangsúlyozni a panaszok és a következmények csökkentésének lehetőségeit – hangsúlyozza dr. Margitai Barnabás. - Nőgyógyász és életmód orvos bevonásával számos olyan életmódbeli változtatást lehet tenni, melyekkel a tünetek jelentősen csökkenthetők, akár teljesen elkerülhetők. A panaszok súlyosságától függ a hormonpótló terápia indítása, melyet a terápia alkalmazásában jártas nőgyógyásszal tudnak megbeszélni a változókor tünetektől szenvedő nők.

Segíthet csupán az életmód változtatása?

A menopauza kapcsán kialakított életmód alapvető elemei tulajdonképpen megegyeznek az egészséges életmód általános szabályaival. Minden életszakaszban fontos a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a kielégítő alvás, a stressz kezelése, a dohányzás elhagyása. Ugyanakkor a változókor során vannak olyan fontos részletek, amelyekre külön hangsúlyt kell fektetni.


- A csontok egészségének megőrzéséért ajánlatos fokozni a kalciumbevitelt, tejtermékekkel, mandulával, zabpehellyel, tofuval. A D-vitamin bevitelt reumatológus, nőgyógyász szakorvossal egyeztessük.
- A testmozgással kapcsolatban fontos hangsúlyozni a heti 150 perc testmozgást, függetlenül a testsúly kedvezőtlen irányú változásától, a testtömeg-index növekedésétől. Hízás esetén mind a megfelelő táplálkozás, mind a rendszeres testmozgás együttes kedvező hatása hangsúlyozandó.
- Ha korábban nem is volt napirenden, érdemes megtalálni a feszültség, a stressz levezetésének megfelelő módszerét, legyen az a jóga, a relaxáció, a meditáció, vagy bármi, ami testhezálló és hatékony Ezek a módszerek segítenek alvásunk minőségének javításában is.
- A hőhullámok elkerülésénél segíthet a naponta többszöri kávézás a csípős, forró ételeket elhagyása.
- Ajánlatos hűvösben aludni, hideg fürdőt venni.
- Hasonló élethelyzetben lévő nők önsegítő csoportja biztosítja a problémák megbeszélését, a tapasztalatok megosztást, mely melynek önmagában is kedvező a hatása enyhíti az érinttettek feszültségét.
- Nőgyógyásszal érdemes egyeztetni a tüneteket enyhítő lehetőségekről, a hormonpótló kezelésről, a gyógynövény tartalmú készítmények alkalmazásáról.

Így segíthet az életmód orvoslás

- Amikor valaki a menopauza okozta kellemetlenségek miatt fordul hozzánk, vagy jó esetben szeretne megelőzni azokat, számos tényezőt figyelembe veszünk a kezelési terv elkészítésekor – hangsúlyozza dr. Margitai Barnabás, az Életmód Orvosi Központ életmód orvosa, nőgyógyász. – Nem csak a szubjektív panaszokat vesszük számításba, de a nőgyógyászati és más szakorvosi, például kardiológiai, reumatológiai, endokrinológiai vizsgálatok eredményeit is. Mindezek alapján állítunk fel egy olyan életmódtervet, ami egyrészt hatékony, másrészt betartható. Ha valakinél cél a testsúlycsökkentés, de nem tud vagy nem szeret futni, a mozgásterapeuta más, hasonlóan mozgásformákat ajánl meghatározott edzéstervvel. Ugyancsak személyre szabottan alakítja ki a dietetikus azt a táplálkozási rendet, ami a célok elérését szolgálja és illeszkedik a páciens lehetőségeihez, várakozásához.

 

Az életmód orvoslás célja a változókor okozta panaszok mérséklése, az egészség kockázatok csökkentése az életmód változtatásával. A reális célok közös megfogalmazása és elérése során építünk a páciensek együttműködésére, motivációjára. A panaszok csökkenésével javul az életminőségük, mely az erőfeszítéseik eredménye.

 


Forrás: Életmód Orvosi Központ
2023. 05. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés