2024. Június 24. hétfő
A változókorral járó hormonális változások havonta akár tíz napig is kiválthatják a bénító fejfájást.

Mintha a hőhullámok és az álmatlan éjszakák nem lennének elegek, további rossz hír is van a középkorú nők számára. A legújabb kutatás kimutatta, hogy a menopauzához közeledve a migrén is súlyosbodik. A Cincinnati Egyetem szakértői szerint a nők egy részében a változókori hormonális változások válthatják ki az ismétlődő fejfájásokat. A jó hír azonban az, hogy a hormonszintet beállító egyszerű kezelésekkel, többek között orális fogamzásgátló gyógyszerekkel, könnyen megoldható a probléma. Az egyetem kutatócsoportja Vincent Martin professzor vezetésével 3664 migrénre hajlamos nőt vizsgáltak a menopauzát megelőző és az azt követő éveikben. Kiderült, hogy azokban a nőkben, akik korábban már tapasztaltak migrént, a súlyos fejfájások havonta legalább tíz napig való jelentkezésének kockázata 60 százalékkal nőtt a változókor közeledtével.

A Headache: The Journal of Head and Face Pain című szaklapban megjelent eredmények arra utalnak, hogy legnagyobb valószínűséggel az ösztrogén és a progeszteron alacsony szintje okozza a jelenséget. A szakértők ezen kívül úgy vélik, hogy bizonyos gyógyszerek túlzásba vitt szedése is kiválthatja a migrén súlyosbodását. A nők késő 40-es és kora 50-es éveiben jelentkező menopauza depressziót, hőhullámokat, hangulatváltozásokat és éjszakai verejtékezést okozhat. Hosszú távon akár csontbetegséghez és memóriaromláshoz is vezethet. „Az ösztrogén és a progeszteron női nemi hormonok szintjének változásai, amelyek a menopauzát megelőző hónapokban jelentkeznek, fokozott fejfájásokat válthatnak ki ebben az időszakban” – mondta a tanulmány társszerzője, Richard Lipton, a New York-i Albert Einstein College of Medicine professzora.

Martin professzor azonban azt is hozzátette, hogy mivel a nők az öregedéssel egyre több fájdalmat, ízületi bántalmat és hátfájást is tapasztalnak, elképzelhető, hogy túladagolják a fejfájásra és egyéb rendellenességekre szedett fájdalomcsillapítókat, ami szintén kiválthatja a fokozott migrénes fejfájásokat a menopauzás csoportban.


Forrás: Medipress
2016. 01. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés