2023. December 10. vasárnap
Azok az emberek, akik agyában magas a dopamin nevű ingerület-átvivő hormon szintje, és kevéssé érzékenyek rá, nagyobb eséllyel mutatnak kockázatkereső vagy függő viselkedést – állapították meg dán és japán kutatók.

Albert Gjedde, a Koppenhágai Egyetem munkatársa kollégáival egészséges önkéntesek agyát vizsgálta orvosi képalkotó berendezéssel. Az agyi letapogatással megállapították az egyének dopamin- és dopaminreceptor-szintjét. Úgy találták, hogy ugyanannyi dopamin hatása jóval kisebb a skála egyik végén lévő embereknél, mint a másik végén lévőknél, sőt, akár hatástalan is lehet egyeseknél.

dopamin

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közzétett kutatás szerint az ingerkeresés átlagosan erősebb azoknál, akik agyában magasabb a dopamin szintje.

Az eredmény azt sugallja a szakemberek szerint, hogy az érintetteknél inkább a dopamin szintjét érdemes emelni vagy csökkenteni receptorainak blokkolása helyett.

A megállapítás segíthet a kutatóknak olyan módszereket kidolgozni, amelyek megelőzik vagy hatásosan kezelik a függő viselkedést, egyúttal új megvilágításba helyezik például a figyelemzavart vagy a hiperaktivitást.

    
Forrás: MTI
2010. 02. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés