2024. Június 25. kedd
Bár a hiedelem úgy tartja, hogy kényesek karcsú alakjukra, egy friss felmérés szerint a francia nők számára már nem ismeretlen az elhízás: több mint 40 százalékuk küzd súlyproblémával.

A több mint 25 ezer személy idén felvett adatain alapuló kutatás kimutatta, hogy a francia nők 15,1 százaléka tekinthető kórosan kövérnek, míg további 26 százalékuk elhízott. Az eredmények a francia férfiaknál is hasonló trendet tükröztek: a férfi lakosság 13,9 százalékánál elhízást, 38,5 százalékánál túlsúlyt jegyeztek fel.

elhízás

Mindez eloszlatta azt a közkeletű vélekedést, hogy a nassolásnak ellenálló francia nők az egészséges táplálkozásnak köszönhetően megőrzik karcsúságukat. A valóságban ugyanis az utóbbi 12 évben az átlagos francia 3,1 kiló többletsúlyt szedett fel, és dereka 4,7 centiméterrel lett bővebb.

Marie-Aline Charles, a kutatásban részt vevő egyik tudós elsősorban a városi életmódot, az ülőmunkát, a tömegközlekedés miatti kevés gyaloglást és az ételek könnyen hozzáférhető nagyobb választékát hibáztatta a lakosság elhízásáért.

Az amerikai helyzettel való összehasonlításból azonban még így is jóval előnyösebben kerültek ki a franciák. „Az Egyesült Államokban 40 évvel ezelőtt mértek hasonló adatokat az elhízás tekintetében” – mutatott rá a doktornő. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi jelentése szerint az amerikai férfiak 31,1 százaléka, a nők 33,2 százaléka sorolható az elhízottak kategóriájába.


Forrás: MTI
2009. 11. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés