2024. Június 15. szombat
A fluoridok a fogkrémek gyakori összetevői: megkeményítik a fog külső zománcrétegét, és meggátolják a baktériumok elszaporodását. Vitatott azonban, hogy mennyi az optimális mennyisége a fogkrémekben.

Helen Worthington, az angliai Manchester School of Dentistry professzora és munkatársai 75, a fogkrémek fluoridtartalmával foglalkozó klinikai tanulmány eredményeit összesítették a The Cochrane Library című szaklapban.

fogkrém, fluorid

Megállapították, hogy ha a fluoridtartalom 1000 ppm – 1000 milligramm egy kilogramm fogrémben – alatt van, a fogkrém megelőző szerepe jelentősen csökken: egy 440 és 550 ppm közti fluoridtartalmú fogkrém éppoly hatástalan, mint egy fluoridmentes termék. Az iskoláskorig használatos gyerekfogkrémek fluoridtartalma többnyire 500 ppm körüli.

A hat és nyolc év közötti gyerekek fogzománca rendkívül érzékeny – figyelmeztetett Christiane Goepel, a Német Gyermek-fogápolási Munkaközösség munkatársa, ezért ebben a korban feltétlenül szükséges az 1000 ppm fluoridtartalmú fogkrém használata.

Worthington azonban arra is utalt a tanulmányban, hogy a túl sok fluorid káros lehet. Az 1000 ppm-nél jóval több fluoridot tartalmazó fogkrém megnövelheti az ún. dentális fluorózis kockázatát: a túladagolás a fehértől a barnáig terjedő elszíneződést okozhat a fogzománcon, különösen az öt-hatéves gyerekeknél.

A felnőttek számára 1500 ppm az optimális fluoridtartalom.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés