2024. Május 24. péntek
A fogkő képződésének folyamata -  Mikor forduljon fogorvoshoz? -  A fogkő eltávolítása -  A fogkő okozta szövődmények -  A fogkő képződésének megelőzése
A fogkő a vízkőhöz hasonló anyag, amely a fogak felszínén tapad meg; kialakulása az életmódunkból adódó, természetes folyamat következménye. A fogkő eltávolításáról legalább félévente (fogágybetegség esetén még gyakrabban) gondoskodunk kell, mert fogszuvasodást, ínygyulladást okozhat.

A fogkő képződésének folyamata

A fogkő (calculus) a nyálban található ásványi anyagok (kalcium, magnéziumsók) miatt megkeményedett lepedék, ami erősen rögzül a fog felszínéhez. Kialakulása természetes folyamat, lerakódása a megfelelő szájhigiénia esetén is elkerülhetetlen.

Fogkőeltávolítás

A rendszeres fogmosással, szájvíz és fogselyem használatával eltávolítható az ételmaradékok és lepedék nagy része, de nem tökéletesen, ezért idővel a lepedék felhalmozódásával kialakul a baktériumokkal teli lepedékréteg, az ún. plakk, majd ebből az ásványosodás (mineralizáció) következtében a fogkő.

A fogkő keletkezhet a fogak szemmel látható részén, a fogak közötti részeken, illetve az íny alatt is, eltávolítása különösen fontos az ínygyulladás, fogínysorvadás és a fogágybetegség megelőzése érdekében.

A fogkő képződésének időtartama az alábbiaktól függ:

• étkezési és szájápolási szokások,

• életmód,

• genetikai adottságok.

Mikor forduljon fogorvoshoz?

A fogkő eltávolításának szükségessége egyénfüggő, a fogorvosok ajánlása szerint évente kétszer érdemes igénybe venni a dentálhigiéniai kezelést, de előfordulhat, hogy ennél gyakrabban is, különösen az alábbi esetekben:

• naponta egyszeri fogmosás;

• fogközök, a fog nyelv felőli felszínének nem megfelelő rendszeres tisztítása;

• dohányzás;

• genetikai hajlam a fogkő képződésére.

A fogkő eltávolítása

A fogkő rendszeres eltávolításával (depurálás) sokáig megőrizhető a fogak egészsége. A fogkő szilárd állapotú, erősen tapad a fogak felületéhez, ezért nem lehet otthoni körülmények között eltávolítani, minden esetben szükség van dentálhigiéniai kezelésre.

A fogkőeltávolítás ultrahangos depurátor készülékkel történik, ami magas sebességen vibrál, miközben vizet bocsát ki. Együttes hatásukra a fogkő leválik a fogakról, a fúrási törmeléket pedig a víz eltávolítja a fogközökből. A technológia előnye, hogy nem károsítja az élő szöveteket. A fogkő leszedését követően finom sörtéjű kefével és speciális pasztával vagy homokfúvó segítségével polírozzák simára a fogakat.

A kezelés után az íny érzékenyebb lehet, ezért pár napig kerülni kell az olyan ételeket, amelyek keménységükkel megsérthetik az ínyt, vagy megszínezhetik fogakat, illetve érdemes mellőzni a dohányzást. A gyulladáscsökkentő szájvizek elősegítik az íny gyorsabb gyógyulását.

A fogkő okozta szövődmények

A fogkő kialakulása – az esztétikai problémákon kívül – súlyos problémához is vezethet. Legjellemzőbb következménye a fogínygyulladás, mely kezeletlenség esetén elérheti a fogágyat is, ami hosszú távon a fogak lazuláshoz, elvesztéséhez vezethet.

A fogkőben megtelepedhetnek a fogszuvasodást okozó baktériumok is, melyek felgyorsítják a szuvasodás folyamatát. A fogszuvasodás miatti károsodás a fogbelet is érintheti, ilyenkor a fogtömésen kívül gyökérkezelésre is szükség lehet.

A rendszeres fogkőeltávolítással az alábbi fogászati betegségek előzhetők meg:

• ínygyulladás,

• fogágybetegségek,

• fogszuvasodás,

• fogak elszíneződése,

• fogak kilazulása, elvesztése,

• kellemetlen, rossz szájszag.

A fogkő képződésének megelőzése

A fogkő kialakulásának megelőzésében fontos szerepe van a megfelelő szájhigiéniának, a napi kétszeri fogmosásnak, a fogselyem használatának, valamint a rendszeres fogkőeltávolításnak.

A fogkő képződését nem tudjuk teljesen megakadályozni, de az alábbi módszerekkel csökkenthetjük a mennyiségét:

A fogakat is károsító szenvedélyek elhagyása: a dohányzás, drog- vagy alkoholfogyasztás mellőzése segít a fogak és az íny egészségének megőrzésében.

 

Egészséges táplálkozás: a nyers ételek, a kemény húsú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása során a szájüreg természetes módon tisztul.

Helyes fogmosás: a legalább két percig tartó fogmosás során az ínyt és a fogak belső felszínét is meg kell tisztítani elektromos, vagy közepes sörtéjű kézi fogkefével, és a fogselyem használata is ajánlott.

Szájzuhany használata: helyes alkalmazása segíti a plakk eltávolítását.

Rendszeres fogászati kontrollvizsgálat.


Forrás: egszsegvonal
2022. 10. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés