2021. Szeptember 23. csütörtök
A fogbeültetésen átesettek negyedénél fordul elő, hogy az implantátum körül csökken a csontállomány, ami a korábban hittnél sokkal gyakoribb jelenség – állapította meg egy svéd kutató.

Dr. Christer Fransson szájsebész szakorvos több, mint hatszáz fogászati implantáción átesett beteg röntgenfelvételeit tanulmányozta, és azt találta, hogy a betegek 28 százalékánál, azaz közel harmadánál következett be csontvesztés az implantátumok körül.

fogbeültetés, csontvesztés

Minél több implantátummal rendelkezett valaki, annál nagyobb volt a csontvesztés valószínűsége, és a jelenség a dohányosoknál is gyakrabban fordult elő. Csontvesztés esetén a felvételeken sokszor volt látható a lágyrészek gyulladása is.

„Korábbi feltételezéseinkkel ellentétben a csontvesztés nem egyenletes volt, hanem az idő múlásával egyre gyorsult – mondta el Fransson a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának sajtóközleményében. Az eredmények megmutatják, milyen fontos a csontvesztés korai diagnózisa és kezelése, hogy elkerüljük a súlyos következményeket.”


Forrás: Medipress
2010. 02. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés