2024. Június 13. csütörtök
Ha fogpótlásra van szükség, miért ne lehetne kihasználni a lehetőséget, hogy a beültetett fogat valamilyen hasznos funkcióval lássák el? Az elképzelés nem mindennapi, de nem is teljesen elvetemült: európai és izraeli kutatók jó úton haladnak afelé, hogy a jövőben a műfogak gyógyszeradagolóként funkcionálhassanak.

Egy EU-támogatta projekt keretében kutatók egy olyan gyógyszeradagoló rendszer kifejlesztésén dolgoznak, mely elég apró ahhoz, hogy elférjen egy fogpótlásban, és alkalmas arra, hogy meghatározott időközönként bizonyos mennyiségű gyógyszert bocsásson ki magából, így biztosítva a pontos gyógyszeradagolást.

A gyógyszerszedésre szoruló betegek átlagosan csak az esetek felében szedik pontosan orvosságaikat, még akkor is, ha a túlélésük múlik rajta - állítja a készülék koncepciójának kitalálója, Dr. Andy Wolff izraeli fogorvos. A páciensek gyakran elfelejtik vagy kényelmetlennek találják a gyógyszerszedést, főleg, ha arra az éjszaka közepén is szükség van. Dr. Wolf szerint erre lehet megoldás a különleges gyógyszeradagoló, mely automatizálja a folyamatot.

A szerkezet fejlesztésén összesen 15 szervezet - egyetemek, cégek, kutatóintézetek és kórházak - dolgozik egy EU-s izraeli együttműködés keretében. A szájüregbe helyezett kütyü a gyógyszert közvetlenül a véráramba képes juttatni a száj nyálkahártyáján keresztül, emellett a szer a nyállal is keveredik, így sokkal hatékonyabban képes felszívódni, mint egy lenyelt tablettában.

A szerkezet egy rozsdamentes acél tokban helyezkedik el, egy pumpa és egy szelep segítségével szabályozza a gyógyszer adagolását, mely egy kis tartályban helyezkedik el, emellett még egy mikroprocesszor és elemek találhatók benne. Mérete jelenleg két fognyinak felel meg, és egyelőre a fogakra szerelve működik, de a remények szerint végül fogpótlást tudnak belőle készíteni. A szerkezet kivehető, kitisztítható és újratölthető, és egy olyan kommunikációs egységet is tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy egy távirányító segítségével szabályozható legyen a működése, a kutatók pedig azt remélik, hogy a jövőben akár egy mobiltelefonnal vagy a közeli kórházzal is kapcsolatot tud majd tartani.

A disznókon már sikeresen tesztelt készülék emberi használatra alkalmas prototípusa a közeljövőben elkészül, és remélhetően egyre kisebb is lesz, így akár állandó használatra is alkalmas lehet, megkönnyítve többek között a cukorbetegek életét.


Forrás: msnbc

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés