Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A fogbeültetés szövődményei

A fogbeültetésen átesettek negyedénél fordul elő, hogy az implantátum körül csökken a csontállomány, ami a korábban hittnél sokkal gyakoribb jelenség – állapította meg egy svéd kutató.

Dr. Christer Fransson szájsebész szakorvos több, mint hatszáz fogászati implantáción átesett beteg röntgenfelvételeit tanulmányozta, és azt találta, hogy a betegek 28 százalékánál, azaz közel harmadánál következett be csontvesztés az implantátumok körül.

Minél több implantátummal rendelkezett valaki, annál nagyobb volt a csontvesztés valószínűsége, és a jelenség a dohányosoknál is gyakrabban fordult elő. Csontvesztés esetén a felvételeken sokszor volt látható a lágyrészek gyulladása is.

„Korábbi feltételezéseinkkel ellentétben a csontvesztés nem egyenletes volt, hanem az idő múlásával egyre gyorsult – mondta el Fransson a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának sajtóközleményében. Az eredmények megmutatják, milyen fontos a csontvesztés korai diagnózisa és kezelése, hogy elkerüljük a súlyos következményeket.”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fogbeultetes-csontvesztes