2024. Május 24. péntek
A fogászati héj alkalmazási területei -  A kezelés menete -  A fogászati héj alternatívái -  A fogkezelések finanszírozása
A fogászati héj készítése az esztétikai beavatkozások közé tartozik. Olyan esetekben alkalmazható, amikor a páciens nem elégedett az elülső fogai formájával, színével vagy dőlésszögével, ezeket ugyanis korrigálni lehet a héjak segítségével.

A fogászati héj alkalmazási területei

Fogászati héj a következő esetekben alkalmazható:

• elülső fogak elszíneződése,

• szabálytalan elülső fogak,

• hiányos elülső fogak,

• elülső fog megrepedése,

• réses fogazat,

• szabálytalan fogazat.

Fogászati héj

A fogászati héj a fog külső felszínére felvitt vagy ragasztott réteg. Kétféleképpen készíthető el: teljes egészében „direkt” módon, vagyis a fogorvos által tömőanyagból, vagy pedig „indirekt” módon, a fogtechnikus által porcelánból, cirkonból vagy műanyagból, amit a fogorvos ragaszt rá a fogra.

A kezelés menete

Direkt héj készítése

A direkt héjat a fogorvos egy vizit alatt el tudja készíteni. Az első lépés az alapos konzultáció: a fogak állapotának felmérése, valamint a páciens elképzeléseinek megbeszélése. Ezután következik a fogászati héj elkészítése.

A fog állapotától és a várt eredménytől függően előfordul, hogy a fog elülső felszínéből csiszolnia kell a fogorvosnak. Ezt követően a kezelés hasonlóan alakul a töméskészítés eljárásához: a fog előkészítését, alapos tisztítását követően az orvos tömőanyagot rétegez a fogra. A tömőanyagok változatos színének köszönhetően teljesen élethű eredmény érhető el. A tömőanyagot addig formázza az orvos, amíg a páciens igényeinek megfelelő fogalakot kap, ezután speciális lámpával megszilárdítja az anyagot.

 

Indirekt héj készítése

Amennyiben indirekt héj készítése mellett dönt a fogorvos és a páciens, a konzultációt és felmérést követően a kezelés inkább a hidak és koronák készítésének folyamatára hasonlít.

A legtöbb esetben a fog elülső felszínéből, valamint az oldalából csiszol a fogorvos. Ezt követi a lenyomatvétel: ennek során gyurmaszerű vagy folyékony anyagot juttat a fogakra, amely megkeményedve megőrzi a fogak „negatívját”.

A fogorvos a harapást, vagyis az alsó-felső fogak egymáshoz való pontos viszonyát is rögzíti, és a lenyomattal együtt elküldi a fogtechnikai laboratóriumba. Ezek alapján készíti el a fogtechnikus porcelánból, cirkonból vagy műanyagból a fogászati héjat.

A következő vizit alkalmával a fogak előkészítését követően a fogorvos speciális ragasztó segítségével rögzíti a héjat. A héj színe és formája teljesen élethű és nagyon esztétikus. További előnye az indirekt héjaknak, hogy általában hosszabb az életidejük, mint a direkt héjaknak, hátrányuk azonban, hogy költségesebbek.

A héj elkészülésével a fogászati kezelés még nem ér véget. A rendszeres orvosi kontroll és az elkészült héj ápolása, tisztítása nagyban meghatározza, hogy milyen hosszú életű lesz a foghéj. A megfelelő fogápolási szokások kialakítása tehát elsődleges fontosságú. A dohányzás a foghéjak életét megrövidítheti, az elszíneződés is gyakoribb, így a cigaretta elhagyása is ajánlott a héjat viselők számára.

A fogászati héj alternatívái

Az elülső fogak esztétikai ellátására a következő lehetőségeket érdemes még számba venni:

• fogtömés,

• fogkorona,

• fogszabályozás,

• fogfehérítés.

A fogkezelések finanszírozása

A foghéj készítésére társadalombiztosítási támogatás nem vehető igénybe, így közfinanszírozott rendelőben és magán fogorvosi rendelőben is fizetni kell érte. A pontos árakról tájékozódjon a rendelőben.


Forrás: egeszsegvonal
2022. 09. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés