2024. Május 18. szombat
Barázdazárás gyerekeknek -  Betétek a fogban -  Fogpótlás csiszolás és beültetés nélkül -  Kozmetikai héj - veneer
Egy mai fogászati rendelőben a szolgáltatások listáját böngészve olyan kifejezésekkel találkozhatunk, mint a barázdazárás, inlay, onlay, inlay híd, veneer. A XXI. században egy kisgyermek tejfogainak épsége, a fogszuvasodás megelőzése egy minimális beavatkozással járó kezeléssel szinte száz százalékban biztosítható. Egy fog pótlása lehetséges egy másik fog lecsiszolása illetve fogbeültetés nélkül is. Létezik olyan eljárás is, amellyel saját fogainkat megtartva kapunk új fogakat, csillogó mosolyt.

Barázdazárás gyerekeknek

A mai kor gyermekének a modern szájhigiénés eszközöknek és fogászati kezeléseknek köszönhetően komoly lehetősége van arra, hogy maradandó fogait élethosszig egészségben megtartsa. Egy modern fogászati eljárással, a barázdazárással a barázdák szuvasodása szinte 100%-ban megelőzhető. A barázdazárást tejfogak váltását követően, ideálisan a maradandó fogak előtörését követő fél éven belül érdemes elsősorban a nagy őrlő fogakon (illetve a barázdáltabb kisőrlőkön) elvégezni. A beavatkozás teljesen fájdalommentes, a fogsor helyes záródását nem befolyásolja, a fog nem sérül, lényegében egy plusz védelmet kap. A fogorvos a fog alapos tisztítása, előkészítése után folyékony barázdazáró anyaggal tölti fel a barázdát és polimerizációs fénnyel megköti azt. Az eljárás rövid ideig tart, végeztével rögtön terhelhető a fog, és ami a legfontosabb: a gyermeknek pozitív élménye lesz a fogorvosi székben.

Modern fogászati eljárások

Betétek a fogban

A leggyakoribb fogászati eljárás a fogtömés. Előfordulhat, hogy a fogból akkora szuvas részt kell eltávolítani, hogy az a hagyományos tömőanyagokkal már nem megmenthető. Úgynevezett betétek, azaz inlay-k vagy onlay-k használatával a fogmegtartás sikeres és a végeredmény esztétikus lesz. Az inlay vagy onlay betétek olyan tömések, melyeket a fogtechnikus készít el, fogorvosi üregkialakítás és precíziós lenyomatvételt követően. A betétek készülhetnek kerámiából, aranyból vagy cirkónium-kerámiából. Az eljárás további előnye, hogy a fogtechnikus a gipszmintán olyan területeket is meg tud mintázni, melyeket a fogorvos a szájban már nem ér el.

Fogpótlás csiszolás és beültetés nélkül

Szóló foghiányok pótlására a hagyományos hidakon és a fogbeültetésen kívül kínálkozik más lehetőség is. Az eljárás minimál invazív, ami azt jelenti, hogy csak rendkívül kevés foganyag-vesztéssel jár. Nem kell hozzá úgy lecsiszolni a fogakat, mint a hagyományos hídhoz. A modern technológia titka a nagy teherbírású merevítő rostokban rejlik; az ezekkel elkészített „fogművek” ellenállnak a rágáskor fellépő nagy erőbehatásoknak is. A fogorvos a foghiányt határoló fogakban kis üregeket alakít ki, illetve az esetlegesen ott lévő töméseket átalakítja. Ezt követően egy nagyon pontos lenyomat készül és a fogtechnikus ez alapján elkészíti az inlay hidat, ami pótolja a hiányzó fogat illetve fogakat és két kis nyúlvánnyal illeszkedik a szomszédos fogakban előkészített üregekbe. Az eljárás nagy előnye, hogy az inlay hidak rendkívül pontos záródásúak, sokkal esztétikusabbak, mint a hagyományos hidak és még közelről sem látszik, hogy nem saját fogakról van szó. Az inlay híd azoknak jelent ideális megoldást, akik a fogbeültetésnél kisebb beavatkozással járó, gyorsabb és kedvezőbb árú megoldást szeretnének.

Kozmetikai héj - veneer

Rendellenesen álló, letört, vagy elszíneződött fogak esetén egy gyors eljárással nagyon látványos eredmény érhető el. Egy, a fogra ragasztott kerámia héj azt a hatást kelti, mintha új zománcréteget kapott volna a fog, mindezt teljesen természetes módon. Az eredmény annyira tökéletes, hogy csak fogorvos tudja megmondani, itt egy úgynevezett veneer, azaz kozmetikai héj került felhelyezésre. Az eljáráshoz csak minimális csiszolás szükséges, tehát megtarthatók a saját fogak. A fogtechnikus egy vékony, porcelánból készült takaróhéjat készít, ennek felhelyezését követően a páciens teljesen természetesnek érzi majd megszépült fogait.


Szerző: Tajnafői-Vida Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés