2024. Július 14. vasárnap
Amerikai agykutatók vizsgálatai szerint fennáll a veszélye, hogy a túl erőszakos televíziós tartalmak vagy videók érzelmileg eltompítják a tizenéves fiúkat.

Jordan Grafman és munkatársai 14 és 17 év közötti fiút vizsgáltak meg funkcionális mágneses rezonanciás tomográffal, miközben olyan videojeleneteket néztek, amelyeket tinédzserek egy másik csoportja előzőleg gyengén, közepesen vagy erősen erőszakosnak ítélt.

erőszak

Kiderült, hogy minél tovább nézték a fiatalok a leginkább erőszakosnak ítélt jeleneteket, annál kevesebb reakciót mutattak az orbitofrontális cortexben – ez az agyi terület fontos szerepet játszik az érzelmi reakciók kialakulásában. Kevésbé erőszakos jelenetek esetében ilyen hatást nem figyeltek meg.

Az érintett agyi területek normális esetben az agresszív viselkedés fékjeként működnek, mutatott rá. Ha ez a funkció megszűnik, növekszik annak a veszélye, hogy elfogadják az agresszivitást mint megfelelő viselkedési formát – olvasható a Social Cognitive and Affective Neuroscience című szaklap internetes oldalán megjelent tanulmányban.


Forrás: MTI
2010. 10. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés