2024. Június 23. vasárnap
Mikortól beszélhetünk túl erős vérzésről? -  50 felett is jelentkezhet erős vérzés? -  Hogyan kezeljük az erős vérzést 50 felett?
Ha túl erős vagy túl hosszú a menstruáció, menorrhagiáról van szó, ami egy bizonyos ponton túl orvosi segítséget igényel. De vajon milyen okai lehetnek ennek a jelenségnek 50 felett és mit lehet tenni ellene? Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész válaszolt a kérdésekre.

Mikortól beszélhetünk túl erős vérzésről?

Akkor lehet menorrhagiáról, vagyis erős vérzésről beszélni, ha a vérveszteség meghaladja a 80 millilitert, és/vagy túl sokáig tart. Ennek jelei lehetnek:

► Ha gyakrabban kell cserélni a betétet/tampont, mint a szokásos.
► Ha esetleg dupla védelem szükséges, például a tampon mellett betét is.
► A vérben megjelenő rögök nagyobbak, mint 2,5 centi.
► Ha éjszakánként arra ébred az illető, hogy átázott a ruházata.
► A túl erős vérzés nem csak kényelmetlenséget jelent, de megnöveli a vérszegénység kockázatát is, aminek jele lehet a fáradtság, a zavartság, az erős, esetleg szabálytalan szívdobogás, a légszomj.

50 felett is jelentkezhet erős vérzés?

A menopauzába való átmenet időszakában viszonylag gyakori az erős vérzés jelensége. Felmérések szerint a 42-52 közti nők 90%-a tapasztal 10 napnál tovább tartó vérzést, és 78%-uk véli úgy, hogy az erősebb a szokásosnál. Ennek az az oka, hogy a klimax felé közeledve kevesebb peteérés történik, ezért a szervezetben megemelkedik az FSH hormon szintje, hogy fenntartsa a normális ovulációt, ami viszont megemeli az ösztrogén hormon szintjét. A magasabb ösztrogénszint megvastagítja a méh nyálkahártyáját, ami nehezebb, hosszabb menstruációt eredményez. A hormonszintek ezen változásának időszakát perimenopauzának nevezik, és átlagosan négy évvel korábban kezdődik, mint az utolsó menzesz, de akár tíz évig is eltarthat.
A perimenopauza időszaka alatt fokozatosan csökken az ösztrogénszint, és elvékonyodik a méh nyálkahártya. Amíg azonban teljesen le nem áll a menstruáció, a nők jelentős változásokat élhetnek át. Ilyenek lehetnek az alábbiak:

► Rövidebb, hosszabb vagy kimaradó menzesz.
► A ciklusok közt jelentkező pecsételő vérzés (piros vagy barnás színnel).
► Abnormálisan erős vérzés (a kimaradó vagy szabálytalan menstruáció triggere lehet az erős vérzésnek).

Olyan fizikális és mentális tünetek is előfordulhatnak a perimenopauza időszakában, amelyek már a menopauzára hajaznak, mint a hőhullámok, az alvászavarok, a hangulatváltozások, az irritábilitás, a szexuális aktivitás változása, valamint a vaginális fertőzések, hólyagproblémák, csontritkulás és szívbetegségek növekvő kockázata.

Hogyan kezeljük az erős vérzést 50 felett?

Mivel az menorrhagia gyakran erős fájdalommal is jár, sokszor szükség van fájdalomcsillapítók, görcsoldók alkalmazására, és érdemes az életmódban is bizonyos változásokat bevezetni.

► A stresszoldás és az alvásproblémák rendezése csökkenti a hormonális kiegyensúlyozatlanság hatásait.
► Ha a tünetek (például kimerültség, terhelhetőség csökkenés, hajhullás) vashiányra utalnak, fontos a vaspótlás, még ritkább menzesz esetén is.
► Erős vérzés esetén érdemes olyan betétet vagy tampont választani, ami ezt jobban kibírja, esetleg kifejezetten erre fejlesztették ki.

- Amennyiben a vérzés nagyon erős, vagy más zavaró tünet is jelentkezik, nem kell elviselni a kellemetlenséget, a fájdalmat, érdemes orvoshoz fordulni. Ilyen esetekben ugyanis segíthet például a hormonterápia, ami kiegyensúlyozza az ösztrogén és a progeszteron szinteket, jelentősen csökkentve a tünetek erősségét – ismerteti dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész.
– Amennyiben azonban 50 felett és a menopauza lezárulta után jelentkezik vérzés, az mindenképpen kivizsgálást igényel, mert sokszor méhmióma vagy polip okozza azt. Ugyanakkor ebben az időszakban növekszik a méhnyálkahártya-daganat előfordulási valószínűsége is, tehát ennek is utána kell járni a szokatlan vérzés kapcsán. Olyan tüneteket is fontos kivizsgáltatni, mint a folyamatos pecsételő vérzés, a szexuális aktus utáni vérzés és bármely, a normálistól eltérő jelenség.
Forrás: Nőgyógyászati Központ
2024. 05. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés