2023. December 02. szombat

Már egy ital is okozhat koffeinmérgezést!

energiaitalok, koffeinmérgezés, koffein
1 . oldal
Az üzletekben kapható koffeintartalmú energiaitalok némelyike olyan sok koffeint tartalmazhat, hogy fogyasztásuk akár végzetes is lehet – figyelmeztetnek amerikai tudósok. Szerintük az ilyen termékeket figyelmeztető jelzéssel kellene ellátni, a valós koffeintartalom és az esetleges egészségügyi kockázatok feltüntetésével.

„Az energiaitalok koffeintartalma igen széles skálán mozog, és akad olyan termék, amely 14 Coca Colának megfelelő mennyiségű koffeint tartalmaz, ezt mégsem tüntetik fel a csomagolásán – nyilatkozta Dr. Roland Griffiths, a Johns Hopkins Egyetem orvosa. – Pedig a koffeinmérgezés igen komoly veszélyeket rejthet magában.”

energiaitalok, koffein, koffeinmérgezés

Az Egyesült Államokban az energiaitalok piacán évente mintegy 5,4 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak le, és ez az érték évente 55 százalékkal nő. A reklámok, amelyek főleg a tinédzsereket és a fiatal felnőtteket célozzák meg, leggyakrabban az energiaitalok teljesítménynövelő és hangulatstimuláló tulajdonságait helyezik előtérbe.

Megfelelő tájékoztatás hiányában a legtöbb fogyasztó nincs tisztában vele, pontosan mennyi koffeint visz be a szervezetébe egy-egy ilyen ital elfogyasztásakor. „Mintha valaki úgy inna valamilyen alkoholos italt, hogy közben fogalma sem lenne róla, hogy az sör, vagy skót whisky” – nyilatkozta Dr. Griffiths.

A koffeinmérgezés leggyakoribb tünetei az idegesség, nyugtalanság, álmatlanság, gyomorideg, remegés, gyors szívverés (tachycardia), pszichomotoros nyugtalanság és bizonyos esetekben halál. Egy átlagos három decis kóla körülbelül 35 milligramm koffeint tartalmaz, míg egy rövid kávé 80-150 milligrammot. Ehhez képest egyes energiaitalok akár 500 milligramm koffeint is tartalmazhatnak.


Forrás: Medipress
2008. 09. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés