2024. Július 14. vasárnap
Minél jobban lecsökken egy pár tagjainak kiegyensúlyozottsága az első gyermekük születése után, annál kisebb eséllyel vállalnak másodikat. Egyes szülők boldogsága nagyobb csorbát szenved családbővüléskor, mint akár válás után vagy a partner halála esetén.

A rostocki Max Planck Intézet munkatársai elmondták, hogy a hatás fokozottabban figyelhető meg azoknál, akik kevésbé iskolázottak, illetve idősebbek. A tabutémát feszegető kutatás középpontjában az állt, hogy a szülők lényeges visszaesést tapasztalhatnak a boldogságukban az első gyermek érkezését követő évben. Mikko Myrskylä demográfus elmondta, hogy ez a szomorúság előre jelezheti a család későbbi méretét. „Az alacsony szülési hajlandóság miatt aggódó politikusoknak érdemes lenne figyelmet fordítaniuk a friss szülők jóllétére” – magyarázta a szakember. A kisbaba érkezésének szülők boldogságára gyakorolt hatását a German Socio-Economic Panel Study keretein belül vették górcső alá. Ennek során évente 20 000 fő számolt be arról, hogy mennyire elégedett az életével, mégpedig nullától tízig terjedő skálán.

Az első gyermek születése után átlagosan 1,4 pontos visszaesés következett be. A résztvevők mindössze 30 százaléka nem lett boldogtalanabb, viszont több mint egyharmaduknál legalább kétpontos csökkenés történt. Érdekes, hogy a partner munkájának elveszítése vagy annak halála is egypontos csökkenéssel járt, a válás pedig csak 0,6-essel. A kutatócsoport számításai szerint a jólléten esett csorba csökkenti a további gyermekvállalási kedvet, hiszen azok, akiknek a boldogsága változatlan maradt, 14 százalékkal nagyobb eséllyel vállaltak második csemetét. A tanulmány a Demography című szaklapban jelent meg.


Forrás: Medipress
2015. 08. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés