2021. Április 22. csütörtök
Az elmúlt két évtizedben az Egyesült Államokban és egyre több nyugati országban már népegészségügyi problémát jelentő elhízásjárvány amerikai kutatók szerint a II. világháború utáni időszak változásaiban gyökerezik.

A Louisiana Állami Egyetem vezető fitnesz-és táplálkozási szakértője, Melinda Sothern szerint az 1950-es évek közepétől kezdve megváltoztak a táplálkozási szokások, miközben egyre kevesebbet mozogtak az emberek, köszönhetően az ülő életmód megjelenésének. „Ezek voltak a gonosz 50'-es évek. A tökéletes recept az elhízásra” – fűzte hozzá a szakértő. A nők ráadásul az 1980-as években már dohányoztak is, és a fiatal anyáknál (25 százalékuknál) mintegy divattá vált, hogy ne szoptassák újszülött gyermeküket (a szoptatás is jelentős kalóriaveszteséggel jár).

______________________________ajánló____________________________

Túlsúlyos cukorbeteg? Zsírmáj rizikója nagyobb! Fájdalommentes szűrésünk ingyenes!

A zsírmáj nem fáj, nem érzékelhető, mégis ez az első állapot, ami kezelés nélkül súlyos, olykor végzetes májbetegséggé alakulhat.

Alkalmas vagyok arra, hogy részt vegyek a térítésmentes zsírmáj vizsgálaton?>>

__________________________________________________________________

Sothern elmélete szerint az elhízás már az anyaméhben megindul. Általánossá vált például, hogy a nők 20 vagy annál több kilót híztak a várandóságuk alatt, pedig ma már az orvosok egyetértenek abban, hogy a csecsemőkori zsírtöbblet kihat a gyermek későbbi fejlődésére is. Emellett ekkoriban a nők terhesen is dohányoztak, ami amellett, hogy káros a babára, még az anyagcseréjét is összezavarja.

A kicsik elhízását fokozta a túletetésük is, hiszen attól kezdve javult az élelmiszerek hozzáférhetősége, és elterjedt a tápszeres táplálás, a szülők pedig úgy érezték, a gondoskodás része, hogy sose legyen éhes a gyerek. Így jelentek meg az elhízott családok is, amelyeknek minden tagja kórosan túlsúlyos volt.

Egészségügyi szájmaszk+antibakteriális teafás sószappan >>

A helyzet mára már robbanásszerűen romlott, az amerikai kismamák harmada ugyanis már a terhessége kezdetekor túlsúlyos, és minden harmadik újszülött súlya magasabb az ideálisnál. „A jelentősen elhízott nőknek nem kellene babát vállalniuk. Legalább a tervezett terhesség előtt egy évig egészségesebben kellene táplálkozniuk, és fizikailag aktívabb életet kellene élniük” – mondta Sothern. A szakértő ezenkívül úgy gondolja, hogy fontos lenne, hogy az anyák megértsék: az első egy évben – de minimum hat hónapig – tápszerek helyett anyatejjel kellene táplálniuk a babákat, valamint le kellene szokniuk a dohányzásról.

„A járvány részben visszafordítható, ha megfelelő időben beavatkozunk. Ha meg tudjuk győzni a nőket, hogy terhességük alatt egészségesebben táplálkozzanak a gyermekük érdekében,  többségük képes lenne ezt megtenni. Úgy gondolom, hogy a következő generáció majd tudni fogja, mi a jó a kisbabájának” – összegezte a szakértő.

Elhízás járvány 50es évek


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés