2021. Május 13. csütörtök
Az elhízás az utóbbi évek kutatásai szerint járványként terjed, a terjedés mikéntjére azonban eddig nem sikerült fényt deríteni. Amerikai kutatók arra keresték a választ, hogy mi állhat a közeli barátok és családtagok elhízásának hátterében.

Az Arizona Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy az elhízás szűk környezetben való terjedését inkább az határozza-e meg, hogy az elfogadható testmérettel kapcsolatos elképzeléseinket a barátainktól és családtagjainktól tanuljuk, vagy inkább a hasonló szokások, például a közös testmozgás, evés, tévézés.

elhízás

A kutatók 101 nőt, illetve azok 812 közeli barátját és rokonát kérdezték ki és hasonlították össze testtömeg-indexüket. Az adatok megerősítették, hogy megnő az elhízás kockázata, ha egy nő környezete is elhízott.

A kutatók három lehetséges jelenséget vizsgáltak, amelyek felelősek lehetnek azért, hogyan alakítjuk étkezési és mozgási szokásainkat, amik aztán meghatározza a testsúlyunkat is. Egyrészt az elfogadható testméretre vonatkozó ideált megtanulhatjuk a barátainktól, másrészt az is lehet, hogy nem értünk egyet az ő elképzelésével, mégis nyomást érzünk felőlük arra, hogy elérjünk valamilyen ideális testméretet. Harmadszor pedig talán az alapján alakítjuk ki a testmérettel kapcsolatos elképzelésünket, hogy barátaink testalkatára mintaként tekintünk.

A kutatócsoport az első kettőre nem talált bizonyítékot az elhízás terjedését illetően, és a harmadik esetében is csak korlátozott összefüggést mutatott ki. Mindez arra utal, hogy más tényezők, például a közös étkezés és sportolás nagyobb jelentőséggel bírhat abban, hogy a barátok és családtagok együtt híznak vagy fogynak. A kutatást vezető Daniel J. Hruschka szerint ezek alapján a megfelelő testsúllyal kapcsolatos elképzeléseket célzó intervenciók valószínűleg kevésbé hatékonyak, mint azok, amelyek közvetlenebbül a viselkedést, például az étkezési szokások megváltoztatását veszik célba.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés