2023. December 10. vasárnap
Szakemberek attól tartanak, hogy a gazdasági válság miatt nőni fog az elhízás mértéke, mivel a megcsappant konyhapénzből az emberek több hizlaló és kevesebb egészséges ételt tudnak vásárolni.

Az elhízást és az egészségtelen táplálkozást számos tanulmány hozta összefüggésbe az alacsony jövedelemmel. Az egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy miközben az emberek az élelmen spórolnak, éppen az egészséges ételekről fognak lemondani, mint pl. a friss hal, a gyümölcs, a zöldség, a teljes kiőrlésű gabona; és felcserélik azokat az olcsóbbakra, melyek tele vannak cukorral és telített zsírokkal.

elhízás, gazdasági válság

„Az emberek takarékoskodni kezdenek, és miközben csökkentik a konyhapénz mértékét, több üres kalóriát vesznek magukhoz a magas cukor- és telítettzsírsav-tartalmú élelmiszerek és a finomított gabonafélék által, melyek sokkal olcsóbbak – mondta Adam Drewnowski, a Washington Egyetem táplálkozástudományi programjának igazgatója. A hanyatló gazdaság mérgező mellékhatása az elhízás.”

Drewnowski saját kutatása rávilágított a jövedelem és elhízás kapcsolatára. „Seattle-ben azt figyeltük meg, hogy az alacsony jövedelmű városrészekben sokkal magasabb az elhízottak aránya” – mondta. Hozzátette azt is, hogy kaliforniai tanulmányok szerint a szegénység 10%-os növekedése a felnőtt lakosság 6%-os elhízási arányát jelenti.

Az elmúlt évtizedben 90%-kal emelkedett az új diabéteszes esetek száma az Egyesült Államokban, leginkább az egyre nagyobb mértékű elhízás és mozgásszegény életmód miatt – mondták amerikai egészségügyi szakemberek októberben. A legtöbb új cukorbeteget számláló tíz állam közül kilenc délen található, ahol igen nagy mértéket ölt a szegénység és a jövedelmi különbségek hatalmasak. Amerika már eddig is első helyen szerepelt az elhízási világranglistán.

Drewnowski szerint azonban megoldható, hogy kevés pénzből is egészségesen táplálkozzunk, például ha azokat az alapvető élelmiszereket vesszük, melyet az 1930-as évek nagy gazdasági válsága alatt fogyasztottak. „A választ az olcsó, de tápanyagban gazdag ételek jelentik, mint pl. marhahús, bab, tej, mogyorófélék, répafélék, burgonya, konzerv paradicsom, levesek és rizs, melyek az új válság étrendjét alkothatják.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés