2021. Május 11. kedd
A kontakt ekcéma hasonló arányban érinti a felnőtteket és a gyerekeket, ám egy kutatás szerint az bőrgyulladással járó betegséget már eltérő allergének váltják ki a különböző korosztályokban.

A gyermekek körében gyakoriak az allergiás bőrreakciók, melyek egyaránt előfordulhatnak az allergénnel közvetlenül érintkező bőrfelületen (ez a kontakt ekcéma/dermatitis), illetve közvetlenül nem érintett területeken is (ezt nevezik atópiás ekcémának/dermatitisnek).

Ekcéma gyerek felnőtt

A kontakt dermatitis gyanúja esetén gyakori vizsgálat a tapaszos allergiateszt, melynek során egy nagy tapasz segítségével számos allergént visznek fel a beteg hátbőrére, hogy megállapítsák, melyik vált ki reakciót.

Dr. Kathryn A. Zug, az USA-beli Dartmouth-Hitchcock Egészségügyi Központ kutatója 18 év alatti, illetve 19 éven felüli betegek teszteredményeit elemezte munkatársaival. Kiderült, hogy a gyermekeknél és felnőtteknél hasonló arányban – előbbieknél 51,2%, utóbbiaknál 54,1%-ban – bizonyult pozitívnak a teszt legalább egy allergénre; az allergiát okozó anyagok azonban már jelentős eltérést mutattak a két csoport között.

A gyerekek körében gyakori allergének a nikkel, a kobalt, a tiomerzál (egy gyógyszerekben és oltóanyagokban is megtalálható higanyszármazék) és a lanolin, míg a felnőttek inkább a neomicinre (egy antibiotikum), egy gyakori illatanyagokat tartalmazó keverékre, a parfümök gyakori alapanyagának számító perubalzsamra, és a kozmetikai termékekben gyakori tartósítószerre, a quaternium 15-re allergiásak.

Figyelemre méltó az az eredmény is, hogy a gyerekek 15%-a reagált olyan allergénekre, melyek nem képezik a hagyományos tesztek részét, és 39%-uk olyanokra, melyeket egyik piaci forgalomban lévő allergiateszt sem tartalmaz. A 18 év alattiaknál a pozitív teszteredmény gyakrabban (34%-ban) párosul atópiás dermatitisszel, mint a 19 év felettieknél (11,2%).


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés