2021. Június 12. szombat
Bár egyes vélemények szerint a kemény víz ronthatja a viszkető, kellemetlen érzésekkel járó atópiás ekcémát, egy brit tanulmány szerint a víz lágyítása egyáltalán nem enyhíti a tüneteket.

Az ekcéma enyhe formája száraz, kivörösödött, viszkető bőrrel jár, súlyosabb esetben a bőr berepedezhet, vérezhet is. A betegség negatívan befolyásolhatja az alvást és az életminőséget. Elterjedt vélekedés, hogy a kemény víz ront a helyzeten, mert a benne lévő nagy mennyiségű kalcium és magnézium miatt több szappant használnak az emberek, ami fokozza a bőrirritációt.

ekcéma

Az elmélet ellenőrzéséhez a Nottinghami Egyetem kutatói 159 olyan, közepes és súlyos ekcémában szenvedő gyermek otthonába szereltetett be vízlágyító rendszert, akik Anglia olyan területén élnek, ahol kemény a víz. Összehasonlításként 164 olyan otthont is vizsgáltak, ahol nem működött hasonló berendezés.

Három hónappal a készülékek felszerelése után Hywel Williams bőrgyógyász-epidemiológus és munkatársai azt tapasztalták, hogy a 6 hónapos és 16 év közötti ekcémás gyerekeknek semmilyen előnye nem származott a lágyabb víz használatából, és a két csoport tagjainak állapota egyforma mértékben javult.

Az eredmények ellenére sok szülő döntött úgy a tanulmány végeztével, hogy megvásárolja a vízlágyító berendezést – Williams szerint a lágyabb víz használata a háztartásokban sok előnnyel járhat a családok számára.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés