2024. Május 21. kedd
Az idősekre is vigyáz a klíma -  Ne legyen túl nagy a hőmérséklet-különbség!
Manapság már nem csupán a nagy melegben, hanem egész évben kulcsfontosságú az otthoni légkondicionálás, ám kevesen tudják, hogy a berendezés használata nem csak a komfort-érzetünket emeli, de akár az egészségi állapotunkon is javíthat.
A légkondicionáló a benti levegőt forgatja és hűti, így jótékony hatással lehet azokra az emberekre, akik erősen szenvednek az allergiától. A klíma ugyanis megakadályozza a kültéri allergének, mint például a pollenek bejutását a helyiségbe. Emellett a szerkezet pollenszűrője képes megszűrni a helyiségben lévő levegőt is. Az egészségünkre is vigyáz a klíma
A leggyakoribb beltéri allergének közé tartoznak a poratkák, az állatszőr és a penész, melyek komoly allergiás tüneteket, légúti panaszokat okozhatnak az érintetteknek. Ezek különösen az idősekre és a kisgyermekekre veszélyesek. A rossz levegőminőség, a magas páratartalom és a szennyeződések, tovább súlyosbíthatják ezeket az allergiás tüneteket. Ennek következtében az allergiával élők számára nagyon fontos a megfelelő klíma kiválasztása és telepítése, mert segíthet az allergiájuk kezelésében.
A légminőség optimalizálására léteznek már speciális berendezések is, melyek tartalmaznak akár páratartalom szabályozót, Cold plasma szűrőt, UV szűrőt, melyek segítségével könnyedén beállíthatjuk a levegő kívánt értékeit.

Az idősekre is vigyáz a klíma

Az idősebbeknél fokozottan gyakoriak a légzőszervi betegségek, például asztma vagy COPD. A légkondicionáló és a légtisztító modul alkalmazása révén javulhat a levegő minősége, ezáltal javítva az idős emberek általános egészségi állapotát, akik különösen érzékenyek a rossz levegőminőség okozta kockázatokra. Az éghajlatváltozás következtében az idősek, valamint a kisgyermekek számára -, akik amúgy is érzékenyen reagálni az időjárási frontokra - a nyári hónapokban szélsőséges hőmérsékleti viszonyok is kihívást jelenthetnek, például hőhullámok vagy hideghullámok formájában. Az ilyen körülmények megterhelhetik a szervezet hőszabályozási képességét, és különösen veszélyeztetetté tehetik az idősebb korosztályt és azokat, akiknek már vannak meglévő egészségügyi problémáik. Mivel a klímák hatékonyan képesek szabályozni a beltéri hőmérsékletet és levegőminőséget, csökkentve a poratkák és penészszaporodás esélyét, használatuk rengeteg panasznak gátat szabhat.

Ne legyen túl nagy a hőmérséklet-különbség!

Nagyon fontos, hogy a klímát megfelelően karbantartsuk. Tisztítsuk rendszeresen, különösen a pollenszűrőt, hogy hatékonyan működjön! Emellett ne felejtsük el rendszeresen szellőztetni a helyiségeket, és ellenőrizzük a klíma levegőszűrőjét is.
Az ideális benti hőmérséklet 23-27˚C között alakul, de a legnagyobb forróságban sem ajánlott az 5-7˚C-nál nagyobb különbség a kinti és benti hőmérséklet között. Mint már említettük, az időseknél és a kisgyermekeknél hasonló érzékenység figyelhető meg a hőmérsékletváltozásokra, így náluk fokozottan szükséges figyelni a megfelelő értékekre.
Szerző: Tomasovszki Bea
2023. 09. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés