2024. Március 05. kedd
Az orrdugulás okai -  A kísérő tünetek sokat elárulnak -  Számít, hogy hol jelentkezik -  Allergiás orrdugulás nem csak tavasszal jelentkezhet -  Ez történik, ha nem kezeltetjük az allergiás orrdugulást
Az orrdugulásnak sok oka lehet. Jelentkezhet önmagában, de kísérő tünetekkel is. A hetek óta fennálló, vagy időszakosan, az év adott hónapjaiban jelentkező panaszok esetén mindenképp forduljunk orvoshoz, mert a kiváltó ok légúti allergia is lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy miről ismerhető fel az allergiás orrdugulás.

Az orrdugulás okai

Több betegség, elváltozás is állhat a háttérben, ha már hosszabb ideje orrdugulástól szenvedünk. A krónikus orrmelléküreg-gyulladástól kezdve például a ferde orrsövény, orrpolip, reflux, orrmandula vagy orrkagyló nagyobbodás, de akár bizonyos gyógyszerek szedése is kiválthatja. Az allergiás betegségek növekvő száma miatt természetesen felmerül a légúti allergia gyanúja is.Az allergiás orrdugulás

A kísérő tünetek sokat elárulnak

Ha a tartós orrdugulás mellett egyéb panaszaink is vannak, az segít leszűkíteni a kiváltó okok listáját. Az allergiás orrdugulásra jellemző, hogy nem önmagában, hanem egyéb tünetekkel társulva jelentkezik. Gyakori panasz a tüsszögés, szem-, orr-, torokviszketés, könnyezés, orrfolyás is. Ezek egyénenként különbözhetnek, nem mindegyik tünet jelentkezik mindenkinél és az is változó, hogy melyik panasz kinél erősebb.

Dr. Augusztinovicz Monika hangsúlyozza, hogy a légúti allergia nem keverendő össze a vírusos felső légúti panaszokkal. Ezek többnyire egy hét-tíz nap alatt megszűnnek, gyakran rossz közérzettel, hőemelkedéssel is járhatnak. Allergia esetén viszont ilyen kísérő tünetek nem jelentkeznek, ellenben az orrdugulás hetekig, hónapokig is tarthat.

Számít, hogy hol jelentkezik

Az allergiás orrdugulás fokozódhat vagy épp javulhat is attól függően, hogy hol, milyen környezetben tartózkodunk. Ha a szabadban erősödnek a tünetek, akkor vélhetően valamilyen pollenallergia okozza a panaszokat. Ha a lakásban, zárt térben tartózkodva egyre kevésbé kapunk az orrunkon levegőt, akkor poratka vagy penészgomba allergia is állhat a háttérben. Szintén figyelmeztető jel, ha házi kedvencek környezetében fokozódik az orrdugulás. Ha pedig bizonyos ételek fogyasztását követően jelentkezik ez a kellemetlen tünet, akkor felvetődik a hisztamin intolerancia vagy akár az ételallergia gyanúja is.

Allergiás orrdugulás nem csak tavasszal jelentkezhet

A légúti allergia, szénanátha kapcsán elsősorban a pollenekre gondolunk, ezért csak a tavasszal és nyáron jelentkező orrdugulásról jut eszünkbe, hogy esetleg allergia is okozhatja. Pedig az allergiás orrdugulás egész évben jelentkezhet. Október közepéig a parlagfű pollenek, télen pedig a lakáson belüli allergének okozhatnak tüneteket.

Ez történik, ha nem kezeltetjük az allergiás orrdugulást

Elhúzódó panaszok, több hete tartó orrdugulás esetén tehát mindenképp kivizsgálás javasolt. Ha valóban allergia okozza az orrdugulást, akkor allergia elleni készítményekkel kezelni kell. A kezeletlen allergia nemcsak az elhúzódó orrdugulás és egyéb tünetek miatt bosszantó, de így fennáll az újabb allergiák és szövődményként az asztma kialakulásának veszélye is. Ha nem megfelelően orvosoljuk az elhúzódó orrdugulást, akkor ezen kívül orrspray-függőség is kialakulhat.

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy a náthás orrdugulás kezelésére, a betegtájékoztatóban leírt 7-10 napon túl használt lohasztó orrspray olyan tartósan fokozott nyálkahártya reakciót képes előidézni, ami miatt állandósul az orrdugulás. Így viszont egyre több orrsprayt fog használni, majd kialakul az orrspray-függőség. Ahhoz, hogy ezt elkerülje, idejében forduljon orvoshoz és így személyre szabott kezeléssel megszüntethető az orrdugulás. Ha már kialakult az orrspray-függőség, akkor fül-orr-gégész tud segíteni a „leszokásban” is, az alapbetegség kezelésével és hosszabb távon is biztonsággal használható orrdugulást megszüntető készítményekkel.

 


Forrás: Budai Allergiaközpont
2023. 07. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés