2024. Június 25. kedd
Azok az európai dohányosok, akik arra panaszkodnak, hogy télen a szabadban kell dohányozniuk, vagy nem élvezhetik a kávé melletti pöfékelést, még mindig sokkal jobb helyzetben vannak, mint amerikai sorstársaik.

Az USA-ban ugyanis az állásukat is elveszthetik a dohányosok, még akkor is, ha a szabadidejükben gyújtanak rá. Scott Rodrigues massachusettsi lakos a személyiségi jogainak megsértéséért pereli a Scotts pázsitgondozó céget. "Az amerikaiak 90 százaléka az én oldalamon áll, az európaiaknak pedig valószínűleg 100 százaléka" - mondja Rodrigues, aki azt állítja, hogy amióta kirúgták, brit újságokban, valamint lengyel és litván rádióadásokban is szerepelt.

dohányzás cigaretta nikotin leszokás munka munkahely

Egy múlt heti szavazás eredménye szerint az amerikaiak többsége igazságtalannak találja Rodrigues felfüggesztését. A 31 éves férfi azt állítja, hogy nikotinpótló szerek segítségével pár hónap alatt napi öt szálra csökkentette cigarettaadagját, ám hat hónap után kirúgták, mivel túl magas mennyiségű nikotin volt a vérében. "A vizsgálat előtt nikotinos rágót ettem. Ezt ki is hangsúlyoztam, miután a teszt kimutatta a nagy mennyiségű nikotint a véremben" - meséli Rodrigues.

"Szénmonoxid-teszttel is ki lehet mutatni, hogy dohányzik-e az illető" - mondja Marion Adler, a Párizs közeli France's Beckler kórház orvosa. A Scotts szóvivője nem szolgált pontos információval a Rodrigues-en végzett vizsgálatokra vonatkozóan. A Scotts ötmillió dollárért építtetett wellness központot Ohioban, ahol segítenek dolgozóiknak leszokni a dohányzásról, leadni testsúlyfeleslegüket, és egyéb egészségjavító programokat ajánlanak. "Eszközökkel segítjük munkatársaink egészséges életmódjának kialakítását" - mondja a Scotts szóvivője.

Frank Settipani onkológus szerint azok a cégek, akik tiltják dolgozóinak a dohányzást, majd nikotinvizsgálatra küldik őket, vegyes üzenetet közvetítenek. "Azt akarják, hogy a dolgozók ne szívják tele a tüdejüket, de ha nikotintesztet végeznek rajtuk, azzal azt várják el tőlük, hogy magáról a nikotinról szokjanak le, amely legalább olyan függőséget okoz, mint a kokain, heroin, vagy az alkohol. Ha a törvény nem a nikotint, hanem a dohányzást tiltja, még mindig számos módja van a nikotinhoz jutásnak: rágók, tabletták, tapaszok. Ezért kéne betiltani a dohányzást. Senkinek sem szabadna égő dohánylevelek beszívásával nikotinhoz jutnia" - véli Settipani, akinek betegei egyharmadának dohányzással összefüggő betegsége van.

"Michigan és Massachusetts beletartozik abba a húsz államba, ahol nincsenek dohányzókat védő törvények, így a cégek kirúghatják cigarettázó dolgozóikat. A cégek többsége ezt azért teszi, hogy kevesebbet kelljen egészségügyre fordítaniuk, és egészségesebb munkakörnyezetet biztosítsanak" - mondja Ed Sweda, dohányzást ellenző jogász. "Be kell ismernünk, milyen nehéz leszokni a dohányzásról. A cégeknek értékelniük kellene, hogy az illető nagy erőfeszítéssel próbál felhagyni e rossz szokással" - mondta a Tobacco Control Resource Center vezető ügyvédje. Rodrigues közben új munkahelyet talált. "A konkurens cégnél dolgozom. Felhívtak, és közölték velem, nem érdekli őket, hogy dohányzom. Tudják, hogy jó munkát végzek." - mondta.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés