2024. Június 17. hétfő
Állatkísérletes modellben végzett vizsgálatok szerint egy vérnyomáscsökkentő szer csökkenti a cigarettafüst okozta tüdőkárosodás kockázatát. Ha a szer valóban hatásos, az millióknaknak segíthet enyhíteni a dohányzás káros következményeit.

Az USA-beli Johns Hopkins Egyetem és a Merck gyógyszeripari cég egereken folytatott vizsgálataiban a losartan nevű szer képes volt megelőzni a tüdőszövet cigarettafüst okozta elváltozásait, a légutak falának megvastagodását, a gyulladást, és a tüdőtágulást – olvasható a Journal of Clinical Investigation legutóbbi számában.

tüdőkárosodás, dohányzás

Dr. Enid Neptune és munkatársainak vizsgálata felveti, hogy a losartant és a hasonló támadáspontú szereket alkalmazni lehetne a dohányzással kapcsolatba hozható tüdőbetegségek kezelésére. Ez azért is jó hír, mert ezen gyógyszerek használata a magas vérnyomás kezelésének hatásos szereiként egyébként is engedélyezett, emiatt könnyű megtalálni a helyüket a krónikus tüdőbetegségek kezelési paneljében.

Amennyiben a klinikai tesztek is sikeresnek bizonyulnak, milliók tüdejének egészségét állíthatja vissza a szer. A dohányzással kapcsolatba hozható krónikus légúti betegség fő tünetei közé a légzés nehezítettsége, köhögés, és túlzott nyáktermelés tartozik. A vérnyomáscsökkentő szer segítségével akár a sebészi beavatkozás, és a szervátültetés is elkerülhető lehetne. Mindazonáltal az állatkísérletes eredmények gyakran nem nyernek megerősítést emberek esetén.


Forrás: Medipress
2012. 01. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés