2024. Június 13. csütörtök
Elkészült a világ új dohányzási térképe, amely szerint a dohányzással összefüggő betegségek 6 millió áldozatot követelnek majd 2010-ben. A dohányosok 33-50 százaléka hal meg káros szenvedélye miatt, és átlagosan 15 évvel élnek rövidebb ideig nemdohányzó társaiknál.

A hatmillió áldozat halálát a dohányzás kiváltotta rák, szívbetegség, emfizéma (tüdőtágulat) és más betegségek sora idézheti elő – derült ki a World Lung Foundation és az Amerikai Ráktársaság által összeállított jelentésből. A dohányzással járó 500 milliárd dolláros gazdasági veszteség a közvetlen orvosi költségekből, a kieső termelésből és a környezeti károkból tevődik össze.

dohányzás

A szakértők úgy becsülik, hogy világszerte minden tizedik halálesetből egy a dohányzás számlájára írható, csak ebben az évben 5,5 milliónyian veszítik életüket a füstölés miatt. Ha továbbra is a most tapasztalt irányzat érvényesül, 2020-ra ez a szám 7 millióra nő.

Az utóbbi négy évtizedben a dohányzás aránya egyes fejlett országokban visszaszorult, a fejlődő régiókban azonban emelkedett a cigarettázók száma.

A www.tobaccoatlas.org oldalon elérhető összeállítás szerint a világon egymilliárd férfi dohányzik, a fejlett országok férfi lakosságának 35 százaléka, a fejlődő országokban pedig 50 százaléka gyújt rá rendszeresen. A nők kevésbé érintettek, világszerte 250 millióan dohányoznak rendszeresen: az ipari országokban élő nők 22 százaléka, a fejlődő országokban élők 9 százaléka cigarettázik.

Kínában a legrosszabb a helyzet: a világon előállított cigaretták 37 százalékát itt szívják el. Az ázsiai ország a legnagyobb gyártó, majd az Egyesült Államok, Oroszország és Japán következik a sorban.


Forrás: MTI
2009. 08. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés