2024. Július 22. hétfő

Daganatos megebetegedések: Daganattípusok

cigaretta, tüdőrák
Világszerte a tüdőrák okozza a legtöbb halálozást és a legtöbb rákos megbetegedést, ami elsősorban a dohányzással hozható összefüggésbe. Amerikai adatok szerint a tüdőrákos betegek 85%-a aktív, míg kb. 5%-a passzív dohányos.
BŐVEBBEN


limfóma, nyirokrendszeri rák
A nyirokrendszeri daganatok (limfóma) a viszonylag kevéssé ismert tumoros megbetegedések közé tartoznak, pedig előfordulásuk egyre gyakoribb. Felismerésüket az általános tünetek is nehezítik.
BŐVEBBEN


csontdaganat
A csontdaganatok legtöbbje általában nem elsődleges rákbetegség, hanem más rákféleség áttéteként alakul ki felnőtteknél; gyermekkorban viszont pont fordított a helyzet: a csontrák általában primer daganatként fordul elő.
BŐVEBBEN


agydaganat

A daganatos halálozások 1-2%-áért felelős agydaganatok nemcsak szövettanilag sorolhatók a rosszindulatú tumorok csoportjába, hanem elhelyezkedésük alapján is: a zárt koponyacsonton belül elhelyezkedő agydaganat maradandó károsodást is okozhat az agyállományban.

BŐVEBBEN


szájüregi daganatok
A szájüregi daganatok száma emelkedőben van. Dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, rossz szájhigiéné és alultápláltság: együttes jelenlétük rossz prognózist jelent.
BŐVEBBEN


nyelőcsőrák
A nyelőcsőrák korai szakaszában nem okoz tüneteket, ezért általában későn ismerik fel. Mivel már korai stádiumban is képes áttéteket okozni, a betegek hosszú távú túlélési esélyei meglehetősen alacsonyak.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés