2024. Június 13. csütörtök

Heti két curry jót tesz az elbutulás ellen

curry, kurkumin, elbutulás, Alzheimer-kór
1 . oldal
Az étrendünkben szereplő heti egy-két currys étel megelőzheti az Alzheimer-kórt és az elbutulást (demenciát) – állítják amerikai kutatók.

A curry fűszerkeverék és a benne lévő kurkuma sárga színezőanyaga, a kurkumin antioxidáns hatású, és megelőzi az amiloid fehérjékből álló plakkok képződését az agyban. Utóbbiról a tudósok azt feltételezik, hogy ezek a lerakódott fehérjecsomók okozzák a szellemi leépülést, elbutulást.

Curry elbutulás ellenAz észak-karolinai Duke Egyetem kutatói vizsgálták az étrendben szereplő curry hatását. Murali Doraiswamy kutatásvezető eredményeikről a brit Royal College pszichiátriai társaságának éves ülésén számolt be Londonban. Elmondta, hogy genetikailag módosított egereken végzett kísérletek is bizonyították korábban: a kurkumin a fehérjeplakkokhoz kötődik, ezáltal akadályozza lerakódásukat.

A sárga curryt az indiai konyhában gyomorrontás és májbetegség ellen is használják. Az agyban keletkezett fehérjelerakódások a kutatók szerint gyulladást okoznak, ez vezethet végül az agysejtek pusztulásához. Doraiswamy úgy véli, a jövőben tabletta vagy spray formájában is lehet humán alkalmazása a kurkuminnak, de addig is érdemes hetente kétszer currys ételt enni, mert védhet a demenciától.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés