2024. Július 22. hétfő
Egyesült államokbeli és indiai kutatók egy olyan nyálteszt kifejlesztésén dolgoznak, amely segítségével követhető lesz a II-es típusú cukorbetegség, és egy napon talán majd kiválthatja a vérvizsgálatot.

A kutatók II-es típusú cukorbetegségben szenvedők és egészségesek nyálának elemzésekor 65 olyan fehérjét azonosítottak, amelyek a cukorbetegeknél gyakrabban fordulnak elő, mint az egészségeseknél.

cukorbetegség, nyálteszt

Paturi V. Rao, a hyderabadi Orvostudományi Egyetem Nizam Intézete, Endokrinológiai és Anyagcsere Részlegének dolgozója és munkatársai ez alapján szeretnének olyan vizsgálati módszert kifejleszteni, amely a nyál segítségével szűri és követi nyomon a cukorbetegséget, mivel sok embert a tűszúrással járó fájdalom tart távol a rendszeres ellenőrzéstől.

„Újabb kísérletek azt mutatták, hogy a cukorbetegség korai diagnózisa és kezelése megelőzi a szív-érrendszeri szövődmények kialakulását és a halálozást, így a kialakulás molekuláris mechanizmusának megértése közelebb visz a pontos diagnózishoz és a korai beavatkozáshoz” – olvasható a tanulmányban.

Dr. Charles F. Burant diabétesz-szakértő, a Michigani Egyetem belgyógyász professzora szerint azonban a nyáltesztnek nincs klinikai jelentősége, mivel a kérdéses fehérjék jelentőségét még nem ismerjük. A cukorbetegségnek és az azt megelőző állapotnak van egy biomarkere: a vércukorszint, ezzel a betegség pontosan követhető, nincs szükség a nyálból végzett vizsgálatra.


Forrás: Medipress
2009. 01. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés