2024. Július 25. csütörtök

Oltás segíthet a cukorbeteg gyerekeken

oltás, cukorbetegség, cukorbeteg
1 . oldal
Svéd kutatók olyan vakcinát fejlesztettek ki, amely az újonnan diagnosztizált I-es típusú cukorbetegeknél megváltoztatja az immunválaszt. Az inzulintermelés egy egyszerű oltással fenntartható, ami főleg a gyerekek és a serdülők számára fontos.

Az I-es típusú cukorbetegség a feltételezések szerint immunbetegség, melynek lényege, hogy a szervezet elpusztítja saját inzulintermelő sejtjeit. Az alacsony inzulinszint gátolja a cukor és más szénhidrátok metabolizációját. Inzulinpótlás nélkül a betegek meghalnának, de még kezelés mellett is számos komplikáció léphet fel (vese-, szem-, szív- és idegi károsodás). Korábbi kutatások az immunrendszer blokkolására épültek, de ezek rendre nem váltak be a gyakorlatban, mivel súlyos mellékhatásaik voltak.

cukorbetegség, cukorbeteg, oltás, vakcina

Dr. Johnny Ludvigsson, a Linköpingi Egyetemi Kórház gyermekgyógyász professzora és munkatársai a konkrét immunválaszra hegyezték ki a kutatást. Az általuk létrehozott vakcina inzulintermelő hasnyálmirigy-szigetsejtekből és egy GAD nevű fehérjéből (mely normálisan az agyban található) áll.

„A cukorbetegek olyanok, mintha allergiásak lennének a GAD-ra” – magyarázta Ludvigsson. A vakcina, melyet a vizsgálat első és 30. napján adtak be 10 és 18 év közötti, I-es típusú cukorbeteg gyerekeknek, az allergia elleni oltáshoz hasonlóan hat, „megtanítja” a szervezetet a GAD újbóli tolerálására.

A vizsgálat arra derített fényt, hogy bár az inzulinszükséglet nem változott sem a vakcinát kapott gyerekek, sem a kontrollcsoport körében, az előbbi csoport hasnyálmirigyében magasabb aktivitást mértek. „Minél több inzulintermelő sejtet őrzünk meg, annál kevesebb szövődménnyel kell számolnunk, mind rövid-, mind hosszútávon” – magyarázta Dr. Richard Insel, a Fiatalkori Diabétesz Kutató Szövetség kutatási igazgatóhelyettese.

A vakcina biztonságosnak tűnik, mellékhatásokat nem észleltek, bár a terápiás hatás elég kicsi, de mérhető és kimutatható.

A kutatók újabb vizsgálatsorozatba kezdtek, amelybe újonnan diagnosztizált cukorbeteg gyerekeket vonnak be, illetve azt vizsgálják, megelőzhető-e a vakcina segítségével az I-es típusú cukorbetegség kifejlődése a magas kockázattal rendelkező gyerekeknél.


Forrás: Medipress
2008. 10. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés