2024. Július 21. vasárnap
A kettes típusú cukorbetegség kialakulására a nőknél nem csak a dohányzás, de a dohányfüst passzív belélegzése is hajlamosíthat, állapították meg amerikai kutatók.

John P. Forman és munkatársai több mint 100 ezer, egészségügyben dolgozó nő adatait tekintették át egy nagyszabású, 1976-ban indult felmérés keretein belül. Az 1982-től kialakuló cukorbetegségek adatait elemezve megállapították, hogy a cukorbetegség az erős dohányosoknál (napi két doboz cigarettát elszívók) kezdődött leggyakrabban.

cukorbetegség, passzív dohányzás

A kutatás szerint míg az erős dohányosoknál tízezerből harminc lesz cukorbeteg, addig a nemdohányzók és nem passzív dohányosok közül csak 25-nél alakult ki a betegség. A cukorbetegség kockázata azok között is nagyobb volt, akik korábban dohányoztak, de abbahagyták, vagy passzív dohányosként sokat voltak füstös levegőben. Itt a füst adagja kifejezetten számított: minél gyakrabban tartózkodott valaki cigarettázók társaságában, annál nagyobb volt az esélye arra, hogy megemelkedjen a vércukorszintje.

Ha a cukorbetegség egyéb kockázati tényezőit – cukorbeteg a családban, súlytöbblet, életkor – is figyelembe vették, a másodlagos füst hatása mérséklődött, de még így is 12 százalékkal magasabb maradt, mint a cigarettafüstöt nem tartalmazó levegőben élőké.

Az eredményeiket a Diabetes Care című folyóiratban publikáló szakértők szerint pontosan nem tisztázott, hogyan függ össze a cigarettafüst és a cukorbetegség, de valószínűleg különleges, lassú gyulladás lehet mindezek hátterében.


Forrás: MTI
2011. 03. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés